четвер, 04 березня 2021 16:34

Справу про кнопкодавство за Шкарлета хочуть довести до кінця

Справу про кнопкодавство за Шкарлета хочуть довести до кінця
Депутатка ходила в ДБР. Фото: @GolosZmin

Державне бюро розслідувань веде кримінальне провадження про кнопкодавство під час голосування за Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки. Про це у четвер розповіла народна депутатка від "Голосу" Інна Совсун, яка ходила в ДБР як свідок.

Кримінальну справу відкрили за заявою депутатки, за статтею "Зловживання владою або службовим становищем".

Під час голосування депутата від ОПЗЖ Григорія Суркіса не було в залі, однак його картка проголосувала "за", кажуть у політсилі.

"Я прийшла як свідок і розповіла про всі зібрані докази цього злочину. Недостатньо просто зафіксувати порушення. Потрібно довести цю справу до кінця, щоб показати — кнопкодавство не може залишитися непокараним.

Слідчий ДБР працює над тим, щоб отримати додаткові відео голосування. Зокрема від Управління держохорони. Їх немає, але "Голос" подав звернення до Офіса генпрокурора про те, що УДО порушило закон, не надавши відео на запит нас як народних депутатів. І за цим фактом також вже відкрито кримінальну справу", - розповіла Інна Совсун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народному депутату вперше повідомили про підозру за "кнопкодавство"

"Немає жодного депутата в парламенті, який би сказав, що за Шкарлета у залі було 226 голосів. Усі розуміють, що його призначили з порушеннями. І навіть порушення в один голос є вирішальним.

Кнопкодавство замість Суркіса — не єдине. Сподіваємося, що ДБР зможе отримати записи голосування і встановити не лише за кого кнопкодавили, а й ім'я депутата, який це робив.

Сподіваємося, що найближчим часом ми матимемо результати розслідування. І коли доведуть кнопкодавство, ми зможемо звернутися до суду", - додала депутатка.

17 грудня Верховна Рада призначила Сергія Шкарлета міністром освіти і науки. За його кандидатуру проголосували "Слуга народу" й ОПЗЖ. Табло показало 226 "за" — мінімальна кількість, необхідна для ухвалення рішення.

"Голос" і "Європейська солідарність" попросили перерву, щоб переконати голову ВР Дмитра Разумкова та голів фракцій переголосувати питання призначення.

Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо кнопкодавства під час призначення Шкарлета.

Зараз ви читаєте новину «Справу про кнопкодавство за Шкарлета хочуть довести до кінця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі