неділя, 09 серпня 2020 09:31

Скільки людей вже проголосували за президента Білорусі

Скільки людей вже проголосували за президента Білорусі
У Білорусі діє 5 767 виборчих дільниць, із них 44 - розташовано за кордоном. Фото: pixabay

Основне голосування на чергових виборах президента Білорусі триває сьогодні.

Незмінному з 1994 року правителю країни Олександру Лукашенку, який висувається вже вшосте, протистоїть дружина політв'язня Світлана Тихановська, передає Еспресо.TV.

Її чоловіка Сергія Тихановського зняли з виборів на стадії збору підписів та ув'язнили разом з іншими провідниками опозиції. Тому об'єднаний антипрезидентський штаб вирішив зареєструвати Світлану як єдиного кандидата на противагу Лукашенку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в Білорусі: силовики затримали велосипедистів

Очікується, що протягом найближчих 5-6 місяців після перемоги - тоді вже в статусі президента - Тихановська забезпечить проведення вільних, чесних, демократичних виборів, після чого складе повноваження на користь нового глави держави. Філолог за освітою, домогосподарка Тихановська сама себе політикинею не вважає, що не заважало їй спільно з групою підтримки збирати рекордну кількість учасників передвиборчих зустрічей під час загальнонаціонального турне.

Тихановська розповіла, як діяти на виборах, й вкотре закликала силовиків не виконувати злочинних наказів, а усіх білорусів - "відстояти наше право вибору".

"Мирно, з гідністю і за законом", - наголосила вона.

Голосування на виборчих дільницях відбувається з 08.00 до 20.00.У Білорусі діє 5 767 виборчих дільниць, із них 44 - розташовано за кордоном. Виборче право мають 6 844 932 білорусів.

За словами правозахисників, вибори знову проводяться в атмосфері залякування, постійних затримань, фізичного насильства та погроз, а також за відсутності належного контролю з боку вітчизняних та іноземних спостерігачів. На думку опозиціонерів, з огляду на вірогідні фальсифікації найбільшу загрозу становить процедура дострокового голосування, до якого з 4 серпня усіляко схиляла влада.

Станом за даними ЦВК на ранок 9 серпня, достроково вже нібитого проголосували 42% виборців. Зокрема, у Гомельській області 54,44%, у Могилівській області - 49,92%, у Мінській - 33,40%. У Вітебській області - 39,4%, Мінську - 39,66%, Гродненській - 38,60%, Брестській - 38,40%.

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська покинула свою квартиру в Мінську з безпекових міркувань. і знаходиться в оточенні членів свого штабу Приблизно з 15 години суботи не виходить на зв'язок представник штабу Тихановської та її довірена особа Олег Моїсеєв, який був викликаний на бесіду в МВС не виходить на зв'язок.

Зараз ви читаєте новину «Скільки людей вже проголосували за президента Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі