пʼятниця, 21 січня 2022 11:39

Санкції проти РФ треба запроваджувати вже, бо потім буде пізно - Зеленський

Санкції проти РФ треба запроваджувати вже, бо потім буде пізно - Зеленський
Зеленський під час спілкування із американською пресою. Фото: president.gov.ua

Санкції проти РФ треба запровадити найближчим часом, до можливого початку масштабної воєнної агресії.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю американському виданню The Washington Post.

"Сьогодні наші партнери кажуть, що завтра може початися війна. Якщо буде ескалація з російської сторони, тоді застосують потужні санкції. Але чому ви не запроваджуєте санкції зараз, а чекаєте на ескалацію?

Я запитав одного лідера: "Чому ви підтримуєте санкції проти Росії в разі вторгнення в Україну? Навіщо вам санкції після того, як ми втратимо всю територію України?" - сказав Зеленський.

Санкції, запроваджені після початку воєнних дій, не стримають агресії Росії, зазначив президент.

РФ може вдатися до агресії під приводом "захисту" російськомовного населення, може спробувати окупувати великі міста, зокрема Харків, сказав Зеленський.

"Харків можуть окупувати. Росії потрібен привід: скажуть, що захищають російськомовне населення. Після окупації Криму ми розуміємо, що це можливо.

Але я не знаю, що вони збираються робити, бо це великі міста. У Харкові проживає понад один мільйон людей. Це не буде просто окупацією. Це буде початком великомасштабної війни", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рускіх видавлюють" - Путін видав низку антиукраїнських заяв і фобій

Також не заперечив сценарій спроби росіян захопити території для забезпечення сухопутного сполучення з Кримом і водосховища на північ від півострова.

"Це реалістично, якщо Росія вирішить збільшити ескалацію. Вони збираються це зробити на тих територіях, де живуть люди, які мали родинні зв'язки з Росією", - заявив Зеленський.

Зазначив, що в Україні неможливий уряд, який "дружитиме" з РФ.

"Створити уряд, який би повністю контролювала Росія, неможливо. Навіть якщо вони це зроблять, це буде найнедовговічніший уряд, тому що люди його не приймуть", - заявив президент.

"Можливо, Путін думає, що більшість українців підтримують його та його політику. Це велика помилка так думати", - сказав.

Зеленський також заявив про збільшення військової підтримки України з боку США.

"Військова підтримка від адміністрації Байдена сильніша, ніж була раніше. Ми стикаємося з гібридною війною. Нас атакують: військова атака, кібератаки, енергетичні атаки", - зазначив він.

19 січня в Україну прилітав державний секретар США Ентоні Блінкен, зустрівся з президентом Зеленським. Скупчення російських солдатів біля кордонів України американський чиновник назвав "безпрецедентною загрозою".

Зеленський закликав українців не панікувати.

Росія може наростити особовий склад війська до мільйона осіб і застосувати їх в агресії проти України, повідомляв головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти РФ треба запроваджувати вже, бо потім буде пізно - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі