пʼятниця, 07 вересня 2012 16:35

Русини хочуть, щоб русинську визнали регіональною мовою

Русини хочуть, щоб русинську визнали регіональною мовою
Юрій Збітнєв хоче визнання рисинської мови регіональною. Фото: zbitnev.org

Русини наполягають на тому, щоб русинська мова не була виключена з переліку мов нацменшин в законі "Про засади державної мовної політики".

Про це на прес-конференції у Києві сказав голова виконкому Громадянського конституційного конгресу (ГКК) Юрій Збітнєв.

Він на , що свого часу секретар ОБСЕ звернувся до керівництва України з вимогою, включити русинську мову до мовного закону. Це було зроблено, але зараз включення русинської мови до закону є під загрозою, наголосив голова ГКК.

"Та не робіть лохів з нас, будь ласка!" - Ющенко

"Сьогодні під керівництвом Кравчука і Герман переглядають ці зміни до закону в спеціальній комісії. Ми знаємо, що стоїть питання про виключення із закону русинської, болгарської та румунської мов", - підкреслив він.

Він переконаний, що визнання русинського народу та їхньої мови буде свідчити про цілісність України.

Ще в одній області "язик" став регіональним

"Якщо цей ящик Пандори все таки відкриють, ми повинні зрозуміти, що відслідковування та дотримання прав національних меншин і корінних народів — це запорука цілісності української держави", - зазначив Збітнев.

Окрім того, Збітнєв сказав, що ГКК підписав з головою Сейму підкарпатських русинів отцем Сидором угоду про співробітництво та підготовку змін до Конституції, пов'язаних з отриманням прав русинського народу.

"Ми підписали угоду, про підготовку конституційних змін в інтересах країни в цілому, але й в інтересах русин, відновлення їхньої національної ідентичності, мови та культури. Ми звертаємося і до інших національних меншин, але зосередимо нашу увагу на визнанні русинського народу", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Русини хочуть, щоб русинську визнали регіональною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі