вівторок, 04 вересня 2012 17:57

Українські видання 16 століття зникли з Національної бібліотеки Киргизстану

Українські видання 16 століття зникли з Національної бібліотеки Киргизстану
В наш час окремі екземпляри "Острозької Біблії" зберігаються в музеях, бібліотеках, архівах, приватних колекціях здебільшого за кордоном. Фото: religion.in.ua

У Киргизстані з Національної бібліотеки за невідомих обставин зникли два раритетні видання 16 століття, повідомила в понеділок урядова газета "Слово Киргизстану".

За даними видання, зі сховищ зникли книги "Апостол" (1564 року видання) та "Острозька Біблія" (1581 року), повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Востаннє ці книги виставлялися в жовтні 2010 року на книжковій виставці Нацбібліотеки "Світ російської літератури в Киргизстані", яку відвідали президент Роза Отунбаєва і спецпредставник президента Росії Володимир Рушайло", – повідомляє газета. Проте днями стало відомо, що названі екземпляри зникли з рідкісних і особливо цінних видань Нацбібліотеки. У статті наводяться слова завідувачки відділу Айтбю Самарбекової, що ці книги передані Росії в обмін на інші книги.

"Дані книги видані в епоху Івана Грозного і є величезною цінністю. Наприклад, у серпні 2007 року екземпляр "Острозької Біблії" був проданий у Лондоні майже за 1 млн дол, а "Апостол" є першою книгою, надрукованою слов'янською мовою", – повідомила газета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книги кінця 19 століття митниця вилучила у громадянина Росії

Директор Нацбібліотеки Жилдиз Бакашева заявила в інтерв'ю одному з місцевих інформагентств, що "бібліотека не практикує обмін рідкісними виданнями".

У правоохоронних органах поки що не підтвердили і не спростували цю інформацію, і, як наслідок, не відомо чи порушено кримінальну справу.

"Острозька Біблія" – перше завершене видання Біблії церковнослов'янською мовою, опубліковане в Острозі (тоді перебував у складі Великого князівства Литовського) Іваном Федоровим у 1581 р. зусиллями православного князя Костянтина Острозького, підготовлене гуртком науковців при Острозькій школі. Острозька Біблія є зразком друкарського мистецтва України кінця 16 століття. У книзі вміщено передмову Острозького, віршовану передмову Мелентія Смотрицького з похвалою видавцеві, післямова Федорова.

Зараз ви читаєте новину «Українські видання 16 століття зникли з Національної бібліотеки Киргизстану ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі