середа, 30 липня 2008 12:28

РПЦ: Ющенко не зміг "легалізувати" українських розкольників

РПЦ: Ющенко не зміг "легалізувати" українських розкольників
Президент Віктор Ющенко в ході урочистостей на честь 1020-річчя Хрещення Русі так і не зміг домогтися "легалізації" українських розкольників, вважають у Російській православній церкві.

Про це сказав в.о. секретаря зі зв"язків церкви і суспільства Відділу зовнішніх церковних зв"язків Московського патріархату священик Георгій Рябих.

"По правді сказати, розрахунки Ющенка на візит патріарха Константинопольського не виправдалися. На всіх офіційних заходах ніде не було представників розкольницьких юрисдикцій", - сказав він.

На його думку, якщо раніше для багатьох українців "слова про те, що розкольники не визнані світовим православ"ям, був чимось ефемерними і незрозумілим, то тепер усі власними очима побачили, що це означає".

"Яке б вшанування президент не намагався чинити Константинопольському патріарху, він не зміг домогтися того, щоб той показався на публіці з лідерами розколу", - зазначив отець Георгій.

Водночас він визнав, що Ющенко "формує стиль політики, що вписується в парадигму православної цивілізації", і в цьому сенсі "може бути прикладом для російських, білоруських і молдавських політиків, які часом дистанціюються від релігійних тем і не знають, як з ними правильно поводитися".

На офіційних заходах не було представників розкольницьких юрисдикцій

"Може, я висловлю крамольну думку, однак Віктор Ющенко говорить привабливо для православних віруючих. Його слова про християнську основу громадського життя не здаються штучними. Відчувається, що вони є плодом його внутрішніх міркувань і релігійного досвіду", - заявив отець Георгій.

Однак, на його думку, Ющенко програє від того, що свій курс, орієнтований на традиції православної цивілізації, вибудовує "на боротьбі з Московським патріархатом", тоді як він "міг би домогтися кращих результатів, якби були вибудовані конструктивні відносини з Російською православною церквою".

"Справжня кампанія з замовчування візиту Святійшого Патріарха Алексія II до Києва і применшення його значення уявляється настільки цинічною і противною євангельському духу, що це може не вилікувати розкол в Україні, а тільки ще більше його збільшити", - вважає отець Георгій.

Як відомо, раніше в Російській православній церкві заявляли, що не допустять "реваншу" українських "розкольників", а також говорили, що Алексію в Києві не влаштовували потрібних почестей, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ: Ющенко не зміг "легалізувати" українських розкольників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі