неділя, 20 січня 2019 19:48

Розкрили схему підкупу виборця

Розкрили схему підкупу виборця
Людині дають половину суми до дня голосування, а половину після, розповідає спостерігач Ольга Айвазовська.

Українці на виборах потрапляють до так званих "пірамід" підкупу. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Гречка досі актуальна. Просто гроші більш результативні. На виборах до сільської, селищної ради на окрузі може бути 20 виборців. А ще не всі прийдуть голосувати. Або у межах громади – декілька тисяч осіб. Дешевше заплатити людям 500, 700, 1000 гривень і отримати 100-відсотковий результат, ніж проводити повноцінну кампанію", - сказала громадський спостерігач.

"Підкуп – це не тільки видача грошей, але і контроль за волевиявленням. Часто людина потрапляє до сітки, піраміди підкупу. Той, кого залучають у систему, має привести ще 5 друзів, за яких можуть дати ще пару сотень гривень. Ці 5 приведуть ще 5 знайомих або родичів, колег. Виходить замкнуте коло людей. Тому інформація назовні не вийде. Коли у день голосування ці п'ятірки приходять на дільницю, там присутні групи контролю. У виборчій комісії є представник штабу, який організовує підкуп. "Наглядач" має знаки на собі – хусточки якогось кольору чи одяг. Якщо малий населений пункт, то купленим говорять, хто слідкуватиме. А біля урни стоятиме спостерігач від кандидата або фейкової громадської організації. Перед яким треба вкинути бюлетень так, щоб твоє волевиявлення можна було побачити. Цей "спостерігач" матиме на руках розкреслений листок у вигляді шахівниці, де розписані номера квартир, будинків і скільки громадян із цієї квартири мають прийти і віддати свій голос за кандидата, партію. Людині дають половину суми до дня голосування, а половину після того, як вона прийде на дільницю та покаже бюлетень.

Є інші технології. Коли у бюлетені ставлять нетипові позначки. Наприклад, сердечко. Або використовують ручки з пастою іншого кольору. Виборці зазвичай користуються ручками з синіми або чорними пастами, вони є у кабінках для голосування. Мало хто використовує зелену або рожеву. Під час підрахунку ті члени комісії, які в системі, порахують, скільки заповнено бюлетенів такими кольорами. Виплатять людям гроші тільки тоді, коли кількість проданих голосів відповідатиме числу бюлетенів.

Також бюлетені фотографують", - розповіла Ольга Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До чого вдасться Кремль на виборах в Україні

Повну версію інтерв'ю з Ольгою Айвазовською читайте ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Розкрили схему підкупу виборця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі