понеділок, 14 лютого 2022 10:24

Росію не відключать від SWIFT за можливий напад на Україну - Кулеба

Росію не відключать від SWIFT за можливий напад на Україну - Кулеба
Не відключення Росії від SWIFT -  це "результат внутрішніх процесів у ЄС", пояснив Дмитро Кулеба. Фото: Reuters

У разі нового вторгнення Росії в Україну, пакет санкцій країн Заходу щодо РФ не передбачає її відключення від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу ТСН.

"SWIFT на цей момент є частиною санкційного пакета, але це не результат тиску Росії. Це результат внутрішніх процесів у Європейському Союзі, коли деякі країни не були готові поступитися своїми інтересами у зв'язку з потенційним відключенням SWIFT", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов, Пінчук і низка нардепів утекли з України - ЗМІ

За його словами, відключення від міжбанківської системи стало б "атомною бомбою" для РФ. Водночас Кулеба впевнений, що навіть без SWIFT санкційний пакет залишається потужною бомбою економічного впливу на ситуацію.

ЄС підготував пакет "жорстких і комплексних" санкцій проти Росії на випадок, якщо Кремль вдасться до нової агресії проти України. Вони містять обмеження на доступ до іноземного капіталу й контроль експорту. Санкції можуть серйозно зачепити близьке оточення президента РФ Володимира Путіна й олігархів, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Росія тим часом почала готуватися до санкцій за вторгнення в Україну. Провели низку нарад щодо готовності деяких секторів економіки до санкцій. За даними ЗМІ, попри "бадьорі" звіти в приватних розмовах готовність до санкцій називають "катастрофою".

Санкції проти РФ треба запровадити найближчим часом, до можливого початку масштабної воєнної агресії, заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Росію не відключать від SWIFT за можливий напад на Україну - Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі