пʼятниця, 28 лютого 2014 13:41

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Росія прагне якнайшвидше реалізувати в Криму осетинський сценарій - Чорновіл

 

Вирішенням напруженої ситуації в Криму повинна займатись уповноважена дипломатична міжнародна комісія, а не українські військові. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

"Росія постійно здійснює провокації, розкручує конфлікт і нестабільність в Криму. Проте формально російське керівництво не хоче виступати головною стороною конфлікту. Вони хотіли, аби в Україні "розкрутився" варіант Південної Осетії: викликати агресивну збройну відповідь зі сторони українських військових, аби опісля виступити у ролі миротворця", - розповів Чорновіл.

За його словами, провокації в кримському регіоні здійснюються в різний спосіб.

Так, присутність військових людей без розпізнавальних знаків свідчить про приховані наміри вищого керівництва РФ. Зокрема, озброєних бійців маскують під місцевих активістів та козаків, які буцімто, захищають російськомовне населення регіону.

"В так званих протестувальників з собою цілий бойовий арсенал, який навіть у бандитських формуваннях Криму відсутній. Але формально, допоки ми не зможемо встановити приналежність цих осіб до війсь РФ, кримська ситуація "зависає в повітрі", - заявив екс-нардеп.

Також політик порекомендував українській владі не лише за постанови голосувати, але й працювати на дипломатичному рівні. Зокрема, негайно викликати до Криму представників низки міжнародних організацій.

"Ї хай тоді спробують не допустити цю делегацію до заблокованих аеропортів. Нехай пояснять наявність озброєних людей на українській території. Треба на всіх рівнях кричати, що Росія почала війну проти України! Не забуваймо, що діяти треба швидко. Допоки Рада десь там засідатиме, Росія зможе вчинити ще якісь провокації. Найголовніше зараз уже без жодних постанов вимагати від міжнародної спільноти виїзду спецделегації до Криму буквально сьогодні-завтра", - резюмував Чорновіл.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оцінив ситуацію в Криму, як збройне вторгнення і окупацію з боку РФ. Також Верховна Рада України ухвалила звернення до держав-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

За відповідну постанову сьогодні проголосували 230 народних депутатів із 314, зареєстрованих у сесійній залі.

Зараз ви читаєте новину «Росія прагне якнайшвидше реалізувати в Криму осетинський сценарій - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі