понеділок, 24 жовтня 2022 22:59

Російський Червоний Хрест почав збір грошей для сімей російських окупантів: реакція України

Росія повинна бути повністю вигнана зі складу міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного півмісяця після того, як Російське товариство Червоного Хреста оголосило збір грошей для сімей мобілізованих російських окупантів.

Своїми діями РФ дискредитувала Червоний Хрест і виходить, що російське відділення ЧХ підтримує війну в Україні, зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Так, керівник Червоного Хреста у РФ Павло Самчук заявив, що російські окупанти, які воюють в Україні, зазнають труднощів, а їхнім сім'ям потрібна фінансова або гуманітарна допомога. Таким чином, робить висновок Лубінець, фактично Російський Червоний Хрест підтримав мобілізацію, яку оголосив президент Росії Володимир Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубінець пояснив, чого чекають від Червоного Хреста

Лубінець зазначив, що дії РЧХ порушують принцип нейтральності, який лежить в основі роботи Міжнародного руху Червоного Хреста. Тому офіс омбудсмена України відправив протест у Міжнародну федерацію товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФЧХ) та Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ).
Україна вимагає зробити кілька речей:

- визнати діяльність РЧХ такою, що порушує Статут МФЧХ;
- виключити РЧХ з Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця;
- заборонити РЧХ використання емблеми Червоного Хреста та Червоного Півмісяця;
- припинити міжнародне фінансування Російського Товариства Червоного Хреста та МКЧХ в Росії.

"Соціальний захист сімей військовослужбовців, які вирушили з війною в чужу незалежну і суверенну країну не може бути гуманною. Це тільки збільшує кількість мирних людей, яких в Україні будуть катувати та вбивати" - резюмував Лубінець.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста має сильніше наполягати на питанні доступу до українських полонених. Президент Володимир Зеленський сказав про це під час участі у пленарному засіданні осінньої сесії ПАРЄ.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованому Донбасі. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб. В результаті вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українських воїни, щонайменше 130 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Російський Червоний Хрест почав збір грошей для сімей російських окупантів: реакція України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі