пʼятниця, 01 березня 2024 21:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Росію вигнали з однієї з найстаріших міжнародних організацій

Росію вигнали з однієї з найстаріших міжнародних організацій
Посилюється міжнародна ізоляція держави-агресора РФ, сказав Дмитро Кулеба. Фото: Getty Images

Державу-агресорку Російську Федерацію виключили з однієї з найстаріших міжнародних організацій - Дунайської комісії.

Про це у п'ятницю повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Відсьогодні Росію виключили з Дунайської комісії. Міжнародна ізоляція держави-агресорки продовжує посилюватися", - сказав міністр.

"Дунайська комісія, одна з найстаріших міжнародних організацій у світі, на своїй 100-й ювілейній сесії минулого грудня, під час першого українського головування, вирішила, що дії Росії несумісні з Белградською конвенцією", - повідомив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден посилив санкції проти Росії

РФ мала час до 29 лютого самостійно вийти з організації, сказав міністр.

"Однак на це агресору не вистачило мужності", - зазначив Кулеба.

Відповідно з 1 березня країни-члени Дунайської комісії більше не будуть офіційно визнавати свої зобов'язання перед РФ згідно з установчою Белградською конвенцією.

Також Дунайська комісія вперше в історії наклала штраф на РФ за несплату внесків після позбавлення її повноважень в організації у березні 2022 року.

Міністр закордонних справ України закликав всі міжнародні організації наслідувати цей приклад, ізолювати російських дипломатів і вигнати РФ.

Дунайська комісія - міжурядова організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яку підписали в Белграді 18 серпня 1948 року. Її головні цілі: розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден, економічних і культурних звʼязків.

Після виключення РФ, до комісії входять Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна і Хорватія.

Зараз ви читаєте новину «Росію вигнали з однієї з найстаріших міжнародних організацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі