середа, 19 березня 2014 14:44

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Росія звинуватила ЄС та США в порушенні Будапештського меморандуму

Росія звинуватила ЄС та США в порушенні Будапештського меморандуму

У МЗС РФ заявили, що США та ЄС "потурали державному перевороту" в Києві і цим порушили Будапештський меморандум.

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії з питання про Будапештський меморандум 1994 року, передає censor.net.ua.

"У контексті ситуації в Україні деякі наші партнери не забули про нагоду вказати Російській Федерації на зобов'язання по Будапештському меморандуму 1994 року. У цьому зв'язку хотіли б нагадати, у чому ці зобов'язання складаються і хто саме відповідає за їх дотримання" , - наголошується в коментарі.

Зокрема йдеться, що згідно з Будапештським меморандумом Росія, США і Великобританія зобов'язалися бути гарантами прав України як суверенної держави.

"Хотілося б задатися питанням, яким чином вкладаються в ці гарантії загрози застосування санкцій до керівництва України, які неодноразово звучали з боку ЄС і США під час заворушень у Києві? Що це, як не економічний примус стосовно суверенної держави? Як ставитися, наприклад, до мало не постійного чергуванню західних емісарів на "майдані"? Як кваліфікувати заяви США і ЄС про те, що там уже не розглядають як легітимного партнера законно обраного главу держави, на відміну від нових керівників, призначених на площі в порушення всіх конституційних процедур? Все це - приклади того, як США та ЄС активно потурали державному перевороту в Києві, діючи проти політичної незалежності та суверенітету України в порушення зобов'язань за Будапештським меморандумом", - йдеться в документі.

Нагадаємо, Будапештський меморандум, який був укладений в 1994 році між Україною, США, Росією і Великобританією, містить пункти гарантії Україні її суверенітету і безпеки.

Відповідно до Меморандуму, США, РФ і Великобританія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від силових погроз і застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

4 березня президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не зобов'язана дотримуватися зобов'язань, які дані попередній владі України після того, як в країні відбулася революція.

"А якщо це революція, мені тоді важко не погодитися з деякими нашими експертами, які вважають, що на цій території виникає нова держава. Так само, як було після краху Російської імперії, після 1917 року, коли виникла нова держава. А з цією державою і щодо цієї держави ми жодних зобов'язуючих документів не підписували", - зазначив російський президент.

Нагадаємо, 1 березня 2014 року Рада федерації Росії одноголосно прийняла пропозицію Президента РФ Володимира Путіна про введення військ в Україну.

При цьому з 27 лютого російські військові без розпізнавальних знаків блокують і захоплюють військові, прикордонні і державні об'єкти в Криму.

16 березня в Криму був проведений незаконний референдум, згідно з яким майже 100 % тих, хто взяв у ньому участь, проголосували за приєднання Криму до РФ.

18 березня Путін попросив парламент прийняти до складу РФ двох нових суб'єктів - Крим і Севастополь. У свою чергу, в Кремлі було підписано угоду про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Росія звинуватила ЄС та США в порушенні Будапештського меморандуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі