четвер, 06 жовтня 2022 03:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія стала найбільшим постачальником важкого озброєння для України – WSJ

Росія стала найбільшим постачальником важкого озброєння для України – WSJ
Росіяни так тікали, що покідали свою техніку. Фото: Цензор

Покинуті та захоплені російські танки, гаубиці та бойові машини використовуються проти російської армії у міру просування українських військових в ході контрнаступу.

Швидкий прорив України в Харківській області місяць тому закінчився тим, що сотні одиниць російської бронетехніки потрапили до рук ЗСУ, адже російська армія залишила їх, неорганізовано відступаючи, йдеться у статті The Wall Street Journal.

За даними розвідувальної групи Oryx, Україна захопила 460 російських основних бойових танків, 92 самохідні гаубиці, 448 бойових машин піхоти, 195 бойових броньованих машин і 44 реактивні системи залпового вогню. І це лише та техніка, яка зафіксована на фото і відео.

Російська армія також захопила українську зброю, переважно в перші дні війни, коли вона захопила значні частини країни. За підрахунками Oryx, з лютого росіяни захопили 109 українських танків, 15 САУ та 63 БМП.

Це стало серйозним підсиленням для ЗСУ і допомогло просуватися далі на схід, відвойовуючи свої землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони відступили до Куп'янська, все кидали" – окупанти розповіли про втечу на Харківщині

Лише батальйон "Карпатська Січ" захопив 10 сучасних танків Т-80 і п'ять 152-мм САУ "Гіацинт" при деокупації Ізюма.

"У нас стільки трофеїв, що ми навіть не знаємо, що з ними робити. Ми починали як піхотний батальйон, а зараз стаємо механізованим батальйоном", – сказав заступник начальника штабу Руслан Андрійко.

Начальник штабу українського артилерійського батальйону на харківському фронті сказав, що зараз його підрозділ оперує чотирма нещодавно захопленими російськими 152-мм самохідними гаубицями 2С19 "Мста" разом із гарматами американського виробництва та тепер має велику кількість боєприпасів радянського калібру.

Таким Росія стала найбільшим постачальником важкого озброєння для України, випереджаючи США чи інших союзників за цим показником. Щоправда, західна зброя зазвичай більш досконала та точніша.

З початку повномасштабного вторгнення Україна тільки за документально підтвердженими даними отримала як трофеї майже 400 танків, 700 одиниць бронетехніки і 170 артилерійських систем росіян.

Після контратаки ЗСУ на Харківщині у вересні в мережі почали з'являтися десятки відео із покинутою російською технікою, складами боєприпасів і зброї.

Ліси Ізюмського району в мережі назвали "Шервудським лісом". А численні покинуті російські склади під Куп'янськом і Балаклією – "печерами Аладдіна".

Зараз ви читаєте новину «Росія стала найбільшим постачальником важкого озброєння для України – WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі