понеділок, 27 вересня 2010 16:17

Росія повинна підтримувати русинів - генконсул РФ

Росія повинна підтримувати русинів - генконсул РФ
Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв закликав керівництво Російської Федерації розпочати матеріальну підтримку русинського руху Закарпаття, а українську владу - припинити кримінальне переслідування лідерів русинів. При цьому він спростував твердження про те, що подібна допомога вже надавалася раніше.

Про це Гузєєв заявив в Ужгороді, передає UA-Reporter.

"Ніякого фінансування організацій русинів немає, хоча мені здається, що Росія повинна підтримувати русинів, ця нація визнана Європою", - підкреслив Гузєєв.

Генконсул також пообіцяв надати сприяння Фестивалю російської культури в Мукачево.

"Взагалі не розумію, чому говорять" російської", адже це руська культура. Російська - це і татари, і якути, і чеченці, а в Мукачеві відбудеться фестиваль саме руської культури", - зазначив Гузєєв.

Він також повідомив, що перебуваючи на Закарпатті, завжди зустрічається з одним з лідерів русинського руху отцем
Димитрієм Сидором. Російський дипломат назвав отця Сидора "святою людиною". "Він - як Мойсей, працює для свого року. Він буде пророком", - сказав дипломат.

Щодо порушеної раніше проти Сидора кримінальної справи за статтею "сепаратизм" Гузєєв сказав: "Для мене дивно, що нова влада не закриє судову справу. На мій погляд, злочину в його діях немає. Я не втручаюся у внутрішні справи України, але чому людина повинна проходити через такі випробування? Ніякого сепаратизму у нього немає".

На зустрічі з Сидором посол, за його ж словами, обговорював "духовність, моральні цінності, питання русинства".

Боротьбу з політичним русинством, як з кримінально караним злочином, вперше почав Валентин Наливайченко під час свого головування в СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Росія повинна підтримувати русинів - генконсул РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

93

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі