середа, 24 грудня 2008 09:30

Закарпатські русини просять Росію визнати їх незалежність від України

Закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України.

Про це у вівторок пише "Російська газета", посилаючись на так званого прем"єра республіки Петра Гецька.

На цей крок русини вирішили піти після того, як офіційний Київ у черговий раз проігнорував їхню вимогу про надання автономії в складі України.

Гецько також вважає, що автономія припускає визначену економічну самостійність.

"Справа не в русинському народі, а в "трубі". Закарпаття дає чверть бюджету України. Левова доля поставок газу проходить через територію Закарпатської області. У нас коефіцієнт транзитності в три рази вище за прибалтійський і удвічі вищій, ніж в інших сусідніх країнах", - сказав він.

"Ми дуже довго домагалися автономії, майже чи не кожен місяць протягом останніх років зверталися до влади країни, навіть глухий би вже почув", - сказав Гецько.

"Але раз цього не відбулося, тепер будемо домагатися незалежності", - додав він.

У Ростові-на-Дону відбулася перша в Росії міжнародна науково-практична конференція "Геноцид і культурний етноцид русинів Карпатської Русі (кінець XIX - початок ХХІ століть)".

Раніше 25 жовтня в Мукачевому відбувся Другий європейський конгрес русинів, на якому було проголошено відтворення автономної республіки Підкарпатська Русь у складі країни, і висунуто вимоги до офіційного Києва - до 1 грудня визнати автономію республіки.

У іншому випадку русини обіцяли домагатися права на самовизначення поза межами країни.

У свою чергу, СБУ обвинуватило керівника асоціації "Сойм підкарпатських русинів" Дмитра Сидорова у зазіханні на територіальну цілісність України, передає Українська правда.


Зараз ви читаєте новину «Закарпатські русини просять Росію визнати їх незалежність від України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі