четвер, 03 квітня 2014 16:08

Росія платити за Крим не збирається - експерт

Росія платити за Крим не збирається  - експерт
Борис Кушнірук. Фото:thekievtimes

Від втрати Криму Україна зазнала багатомільярдні збитки у зв'язку з привласненням Росією національних активів та недоотриманям прибутку.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук.

За його словами, в Криму залишилась низка підприємств державної та військової власності. Також до бюджету України не надходять податки. Активи газорозподільчої станції ДАТ "Чорноморнафтогаз" окупанти привласнили, а боргові зобов'язання перед "Нафтогазом" залишились. А мова йде про великі суми. Адже вишки Бойка активно закуповувались для станції, наголосив економіст.

"Конкретні цифри збитків від втрати півострова нині ніхто не назве, але мова йде про мільярди доларів. Спеціальна держкомісія визначить увесь маштаб втрат. Лише після цього можна говорити про відшкодування у міжнародних судах. Стверджувати, що втрата Криму - тяжкий удар для української економіки, не зовсім так. Крим був збитковою територією для України, і буде такою для Росією. Головний дохід від регіону пов'язаний з туризмом, податки від якого до казни не надходили. Крим - дотаційнийни регіон, як по лінії держбюджету, так і по пенсійній. З 2 млн населення 550 тисяч - пенсіонери", - розповів Кушнірук.

Найбільш відчутні удари для економіки України - втрачені можливості. Тобто потенційний видобуток газу на шельфі Чорного моря і подальше використання Криму як рекреаційної зони.

"Росія не збирається відшкодовувати збитки Україні через анексію Криму. Судитись з РФ можна десятиліттями. Тут більш песимістичний сценарій розвитку подій. Росія як фашистська держава не може не воювати. Її дії призведуть до третьої світової війни. Це питання кількох років. І от тоді Україна зможе отримати відшкодування боргів у вигляді репарацій. До того часу ніхто Україні нічого не виплачуватиме. Москва привласнила собі українські активи, тому логічно, що Україна має право не виплачувати Росії міждержавний борг. Це часткова компенсація у відповідь на дії окупанта. На сьогоднішньому етапі владі треба облаштовувати ту територію, яка залишилась та проводити ефективні економічні реформи", - запевнив експерт.

Нагадаємо, 16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, хто взяв участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія платити за Крим не збирається - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі