понеділок, 11 липня 2022 22:36

Росія хоче повністю перекрити газ у Європу – Зеленський

Росія хоче повністю перекрити газ у Європу – Зеленський
Президент Володимир Зеленський виступив з черговим зверненням. Фото: ОП

Росія хоче повністю припинити постачати газ у Європу.

Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується, сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити в найгостріший момент постачання газу в Європу", – сказав президент.

Він переконаний, що поступатися Росії не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС викликало керівника посольства Канади через турбіну для "Північного потоку"

"Бо кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску. Звичайно, ще можна переглянути це рішення про одну турбіну, яке тягне багато проблем. Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили", – зауважив президент.

Він нагадав, що Канада пропустила поставку турбіни для газопроводу "Північний потік" у Росію, через що представник країни був викликаний до українського МІністерства закордонних справ.

"Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра-післязавтра. Це питання дуже небезпечне для усіх країн демократичного світу. Рішення про санкційний виняток буде сприйматися у Москві як прояв слабкості", – переконаний Зеленський.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Якщо Канада ухвалить рішення про виняток із санкційного режиму щодо постачання турбін для газопроводу Nord Stream, Україна звернеться до союзників у Європі.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче повністю перекрити газ у Європу – Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі