понеділок, 17 березня 2014 19:12

Російський сценарій Криму навряд чи можливий у східних регіонах - експерт

Російський сценарій Криму навряд чи можливий у східних регіонах - експерт
Микола Сунгуровський Фото: glavcom.ua

Чисельні Збройні сили потрібні для того, щоб локалізувати конфлікт і розпочати якісь дії стосовно Росії. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, коментуючи оголошену сьогодні владою часткову військову мобілізацію.

"Сьогодні маємо достатньо потенціалу Збройних сил, щоб зупинити агресію. Але не локалізувати конфлікт. Тому, щоб почати якісь подальші дії потрібні чисельніші збройні сили. Для цього проводитися мобілізація. Це все напевно буде сприяти тому, що агресор буде зупинений. Буде посаджений за стіл переговорів, на якому вирішуватиметься доля Криму і майбутніх наших відносин", - розповів Сунгуровський.

Експерт зауважив, що у збройних силах проведуть певну підготовку.

"Часткова мобілізація стосується Збройних сил - це 20 тисяч, Національної гвардії - 20 тисяч і близько 4 тисяч прикордонних військ. У збройних силах, швидше за все, буде доукомплектування. Оскільки вони не укомплектовані по штатах воєнного часу. Після цього з ними проведуть певні підготовчі заходи. Після цього вони будуть готові до дій. Щодо Національної гвардії, то тут більш складне питання. Теж саме стосується прикордонників. Національна гвардія - новостворене формування. Хоч воно і на базі внутрішніх військ і частково ці 20 тисяч підуть туди. Для іншої частини, напевно, буде створено якісь підрозділи", - розповів він.

Він зазначив, що складно передбачити наступні кроки Росії.

"У будь-якому випадку можливі всі сценарії. Всі їх необхідно розглядати компетентним органам. Треба бути готовим у будь-який момент сісти за стіл переговорів з досить різкими доводами, аргументами і контраргументами для того, щоб відстояти свою позицію", - додав він.

Експерт зазначає, що у східних регіонах навряд чи можливий сценарій Криму.

"Крим є особливим регіоном в якому був плацдарм збройних сил Російської Федерації у вигляді Чорноморського флоту. Цей регіон легко ізолюється від зовнішньої допомоги з боку України. Це було використано. Але в основному покладалися не так на збройні сили, як на екстремістські проросійські сили. Якщо їх не вистачало, то завозили зі Росії. Тобто туристичний сезон в Криму відкрився 26 лютого. У східним регіонах немає плацдарму для збройних сил. Вони зосереджені вздовж кордону України. Якщо і буде їх вторгнення, то тут навпаки на руках місцевих активістів екстремістські групи введуть озброєні сили", - розповів військовий експерт.

Зараз ви читаєте новину «Російський сценарій Криму навряд чи можливий у східних регіонах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі