четвер, 30 грудня 2010 11:57

Російська газета назвала Януковича "Політиком року"

Російська газета назвала Януковича "Політиком року"

Російське видання "Ведомости" опублікувало рейтинг персон 2010 року. Політиком року, що минає, став Президент України Віктор Янукович

Як відзначає видання, уклавши історичний договір з Росією, Янукович не посварився з Європою і США.

"Рецидивіста на нари, тоді ми підемо на пари!" Під таким гаслом київські студенти йшли на Майдан у листопаді 2004 р., аби не допустити обрання Віктора Януковича президентом. Не виключено, що деякі з них у лютому 2010 р. голосували вже за нього. Він отримав майже на 1 млн голосів більше, ніж Юлія Тимошенко. При такому відриві їй важко було довести, що перемогу вкрали. Та й кандидатом влади була саме вона ", - пишуть "Ведомости".

Якщо в 2004-м, вибираючи Віктора Ющенка, голосували проти режиму Леоніда Кучми, то в 2010-му, вибираючи Януковича, голосували проти управлінського стилю Тимошенко. Російські журналісти вважають, що коли Янукович прийшов до влади, з'ясувалося, що він не тільки господарник, а ще й дипломат.

У квітні він уклав "харківський договір" з Росією: продовження строку оренди баз Чорноморського флоту в Криму з 2017 по 2042 р. в обмін на знижку для російського газу до $ 40 млрд протягом 10 років. Договір разом прибрав приводи для газових і кримських воєн, вказує російське видання.

На розчарування опонентів, що сурмили про проросійський курс, з Європою і США Янукович теж не посварився. І хоча відмовився від вступу до НАТО, взяв курс на вступ до ЄС. Європейці якщо й критикують його авторитарний стиль, то скоріше для проформи.

Авторитарний стиль в наявності: посилення закону про вибори, закрита інформполітика, репресії проти Тимошенко та її соратників. Але коли бізнесмени вийшли проти нового податкового кодексу на Майдан, президент вийшов до них і закон поміняв, знайшовши компроміс між бюджетом і бізнесом.

При цьому слід вказати, що згідно з останніми даними всеукраїнського опитування населення України (проведено Інститутом соціальних досліджень ім. Яременка та Центром "Соціальний моніторинг" Віктору Януковичу зараз не довіряє більше половини українців.

"Загадкою року" стали Володимир Путін і Дмитро Медведєв з питанням: "хто з правлячого тандему піде на вибори 2012 р."

За матеріалами Комментарии

Зараз ви читаєте новину «Російська газета назвала Януковича "Політиком року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі