субота, 26 жовтня 2024 11:22

"Ромські погроми" у Росії. Поліція затримує, Кремль розділяє та владарює

"Ромські погроми" у Росії. Поліція затримує, Кремль розділяє та владарює
Фото: gettyimages.com

У російському містечку Коркіно, що під Челябінськом, місцеві вийшли на несанкціонований мітинг. Привід - вбивство 40-річної водійки таксі Олени Сарафанової, матері двох дітей. Тіло загиблої знайшли 23 жовтня пізно ввечері в автомобілі, з ножовими пораненнями. Російські правоохоронці за підозрою у скоєнні злочину затримали 17-річного юнака, котрого вона підвозила додому. За версією слідства, між ними спалахнула сварка, парубок взявся за ніж.

Але містяни вийшли на вулиці, оскільки були переконані, що вбивцею є інший чоловік, ромської національності. За свідченнями колег Сарафанової, останній виклик був у неї якраз до так званого ромського кварталу.

Тож натовп містян оточив будинок, у якому, вірогідно, мешкав підозрюваний, і вимагав затримати його.

Кримінальний злочин швидко переріс в антимігрантську кризу на рівні, поки що, одного населеного пункту. Але загибель таксистки стала іскрою над діжкою пороху.

Провал "добрих намірів"

Російська влада останніми роками, особливо на тлі військових дій в Україні, активізувала програми розселення відокремлених ромських поселень, хуторів, обійсть тощо. У Челябінській області програма особливо активно реалізовувалася з 2011 року. Так у містечку Коркіно під Челябінськом виник так званий "ромський квартал".

Було задекларовано, що таким чином влада покладе край "джерелам злочинності й криміналітету". Утім, як стверджує лідер ЛДПР Леонід Слуцький, стало гірше: "Буквально вчора "силовики" штурмували табір, щоб припинити шахрайство… Ми пам'ятаємо ситуацію, коли чоловік 37 років з табору обіцяв відрізати язика вчительці".

Розлючений натовп вимагав покарати затриманого, хоча його батько стверджував: юнак є глухонімим, був у гостях у родича, котрий і викликав таксі. Підозрюваний жестовою мовою нібито і пояснює про ще одну людину, котра підсіла по дорозі. Тим часом, протестувальники кидали у вікна пляшки із займистою сумішшю і перевертали машини, котрі, начебто, належать мешканцям кварталу. Роми втікали від погромів цілими сім'ями.

На місце заворушення, щоб стримати розлючених коркинців, прибули поліцейські, а також підрозділи Росгвардії та ОМОНу. І недарма: з будинку уже відкрили вогонь з дробовика, двоє нападників отримали поранення. Загалом було затримано 43 особи, але люди домоглися свого: правоохоронці перевіряють на причетність ще одного підозрюваного, 18 років, котрий міг підсісти у машину, а також затримали того, хто, вірогідно, стріляв з будинка по протестувальниках.

Рано крапку ставити

Як і у випадку з розстрілами у Дагестані влітку 2024 року, коли відгомін дійшов до Москви, там розсудили по-своєму. Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін передав у центральний апарат дві кримінальні справи: про вбивство Сарафанової та про стрілянину з дробовика. Однак саме в офіційному повідомленні слідкому підозрювані у вбивстві названі "особами з циганської діаспори".

Роми легко хапалися за ножі, бо були у змові з місцевими правоохоронцями

Але крапку ставити рано - ромські родини не лише втікають у сусідній Єманжелінськ, де також є такі етнічні поселення, але, за даними користувачів соцмереж, погрожують помстою. Натомість у мережі стверджують, що коркінські роми легко хапалися за ножі, бо були у змові з місцевими правоохоронцями. Усі знали, що там робиться, були й заяви до поліції, однак не реагували, бо місцевий барон "вирішував проблеми" за гроші. У результаті - бунт. Прикметно, що на цю напругу не реагувало й місцеве самоврядування.

Щоб заспокоїти коркинців, на ранок після бунту з ними поспілкувався голова Головного управління МВС по Челябінській області Сергій Космачов: по начальнику коркинської поліції розпочата службова перевірка, він відсторонений.

Уцінка влади

Політики ж думають, як не допустити міжнаціонального розбрату. Адже не завжди під рукою будуть вірні "спецназівці". Губернатор Челябінської області Олексій Текслер заявив - про громадські заворушення проінформований. Але їхати у Коркіно не наважився, відмовився через відпустку, в яку поспіхом пішов відразу після наради з представниками муніципалітетів і російського уряду. Причому Текслер акцентував на успіху програми об'єднання поселень, привів успішний приклад - низку містечок, у тому числі, Коркіно.

"Радість" від правління Путіна

У соцмережах пишуть, що мешканці Коркіно занепокоєні, чи не зроблять винними їх, чи уникне покарання вбивця. Вони стверджують: конфлікт назрівав давно, адже ромів у містечку набагато більше, ніж в інших населених пунктах регіону.

Поліція "закрила у СІЗО" голову місцевої ромської діаспори, якого підозрюють у стрілянині , щоб уберегти від самосуду

За неперевіреними даними, те, що прокремлівські ЗМІ називають "погром", насправді стало реакцією на стрілянину з ромського будинку, а не нападу на нього місцевими. Також анонімні джерела повідомляють, що місцева поліція "закрила у СІЗО" голову місцевої ромської діаспори, якого підозрюють у стрілянині, щоб уберегти від самосуду. Натомість місцеві жителі нарікають, що колишній мер Коркіно Віталій Марченков тривалий час сприяв поселенню ромів у місті. Нині він - голова громадської приймальні губернатора Текслера, активно, навіть люто, підтримує так звану "СВО".

Каналізація протесту

Під час написання статті стало відомо про напад чоловіка, озброєного ножем, на відвідувачів гіпермаркету у російському Санкт-Петербурзі. Постраждали шість осіб, одна жінка в тяжкому стані. Вбивця затриманий, а у соцмережах висловлюють думку, що російські громадяни стають жертвами нападників через неефективність влади.

"Заарештували тільки росіян, жодного цигана, - кажуть обурені коркинці. - Виходив барон, казав, що циган не покарають. СОБР їх охороняв!" Справді, на стрілянину до ромського дому силовики примчали швидше, ніж у "Крокус-хол", це помітили у російських пабліках. А затриманих коркинців відпустили тільки під тиском обурення у місті, однак склали протоколи за хуліганство.

Цікаво, що російські провладні пабліки ближче до вечора 25 жовтня почали масово писати і говорити про криміналізацію "діаспор", права котрих потрібно суттєво обмежити, а ще краще - обмежити діаспори взагалі.

"Це безправ'я і корупція на місцях, - зазначив письменник Сергій Лейбград. - Ця ж влада дозволяє діаспорам криміналізуватися, отримує з цього вигоду. Це каналізація протесту".

Періодично російські громадяни громили "ходорковців", "навальністів", нині - "укронацистів".

На його думку, погроми можуть почастішати, тому що, центральна влада, розуміючи незадоволення народу, спрямовує його на компактні групи чи структури. Досі, на його думку, це спрацьовувало: після хвилі скінхедів на початку ХХІ століття періодично російські громадяни громили "ходорковців", "навальністів", нині - "укронацистів". Наступними, за його прогнозом, можуть цілком стати так звані "герої "СВО", бо вони вже грабують і убивають безкарно, такі випадки, зазначив він, є. Але він не бачить потенціалу для широкого російського бунту проти корумпованої влади Путіна: "Завадить рабськість, патріархальність, плюс те, що громадську думку навчилися купляти. Діє і спекулятивна реклама, як, нині, вони показують зруйновану Україну, а у нас, мовляв, усе добре. До слова, так було у Франції перед капітуляцією перед Гітлером, мовляв, нічого не зруйновано".

Отже, влада стравлює різні народи в межах РФ, адже до цього у 2017 році масштабніші погроми вибухнули у карельскому містечку Кондопога проти кавказців. У Криму, за словами Лейбграда, до 85% населення після так званої "СВО" - завезені. І Росія цинічно використовує "національну карту" на тлі заяв Путіна на БРІКС у Казані про "взаємоповагу, рівноправ'я" і "справедливий світ".

Зараз ви читаєте новину «"Ромські погроми" у Росії. Поліція затримує, Кремль розділяє та владарює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі