середа, 25 травня 2011 15:43

Революції у Грузії не буде - експерт

Революції у Грузії не буде - експерт

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик упевнений, що революції в Грузії не буде. Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Я сумніваюся, що опозиції вдасться взяти владу, тобто повторити "революцію троянд". Нині мова йде не про зміну влади, а швидше про певну корекцію курсу режиму Саакашвілі, про переговори з опозицією і повернення деяких опозиціонерів до уряду", - зазначив політолог.

На його думку, нинішні протести в Грузії є результатом розвитку внутрішньої ситуації. Росія до них не причетна.

"Акції протесту очолюють політичні сили, які не мають відношення до російських центрів, а навпаки пов'язані з проєвропейським вектором. Тому не думаю, що Росія є великим гравцем у цих подіях. Хоча й зацікавлена у дестабілізації обстановки в Грузії. Ситуативно вона є союзником опозиціонерів, але нинішні акції не інспіровані Москвою, вони є результатом внутрішнього конфлікту".

За словами Віталія Кулика, підтримка опозиції поки що незначна, але може зрости.

"Частина суспільства, яка не знаходиться в епіцентрі економічних і політичних змін, незадоволена своїм становищем і підігріватиме опозиційні настрої. Можливо, не в повному переліку вимог, як відставка Саакашвілі чи перевибори парламенту. Але економічні вимоги опозиції знаходять широкий відголос у населення. У країні погіршилася соціально-економічна ситуація — зросли ціни та інфляція, не вирішене питання безробіття".

Саакашвілі зголоситься на дострокові вибори тільки тоді, коли буде впевнений у високій електоральній підтримці.

"Попри це, президент Михаїл Саакашвілі зберігає достатньо високий електоральний потенціал. Ухвалив кілька популярних рішень, які мають додати йому голоси — закон про люстрацію, заборона радянської символіки. Якщо його рейтинг виросте на 10-15 відсотків, то він може оголосити дострокові вибори. В іншому разі не ризикне", - переконаний Віталій Кулик.

Як повідомлялося, у Грузії тривають акції протесту проти режиму Саакашвілі. Опозиція вимагає відставки уряду й дострокових президентських і парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Революції у Грузії не буде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі