понеділок, 01 червня 2020 13:06

Разумков відповів, що хоче міняти в мовному законі

Разумков відповів, що хоче міняти в мовному законі
Спікера тричі запитали, що він хоче міняти. Конкретної відповіді він не дав. Фото: Олександр Клименко, iportal.rada.gov.ua

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не дав конкретної відповіді, що він хоче змінювати в законі про мову.

На брифінгу у понеділок журналістка запитала спікера: "Які саме зміни ви хочете внести до закону про мову?"

На що Разумков відповів:

"Хтось підтримує одну позицію, хтось іншу. Я думаю, що і громадяни нашої держави так само - хтось буде більш радикально налаштований, хтось - більш поміркований. Єдиною державною мовою в Україні є українська мова.

Мою позицію ви чули і раніше, до того, як я став головою Верховної Ради. І вона не буде змінюватися на відміну від моїх колег. Вона така, яка вона є. Комусь вона подобається, комусь - ні. Але я не буду флюгером. І не змінюватиму її.

Якщо підемо далі, давайте подивимося: питання гуманітарної політики безпосередньо пов'язані з поверненням тимчасово окупованих територій? Чи ми їх винесемо теж за лапки? Ні".

Далі спікер заявив, що закон "повинен влаштовувати громадян України. Не зважаючи, де вони проживають, якою мовою розмовляють".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумкову принесли російські лапті і "грамоту" РФ

Разумков у відповіді заявив і про "позицію Венеційської комісії".

"Вона ж теж є. І там багато речей зазначено. З ними можна погоджуватися, не погоджуватися. Також повинні враховувати", - сказав він.

Журналістка вдруге попросила Разумкова дати відповідь на запитання: що він має на увазі під змінами.

"Ваші колеги запитували, чи я вважаю, що необхідні зміни до мовного закону. Я відповів - так. І зараз я відповім так само".

На те саме запитання із третьої спроби спікер відповів:

"Думаю, є питання, які мають влаштовувати всіх... Якщо говоримо про мовне питання, гуманітарні, повернення територій. Ну це ж теж одне з питань, в тому числі з повернення територій. То треба враховувати позиції всіх".

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що закон про мову потрібно міняти. Спікер сказав, що "є проблема" в питанні мовних квот на телебаченні та радіо.

Зараз ви читаєте новину «Разумков відповів, що хоче міняти в мовному законі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі