середа, 03 березня 2021 14:54

Рада схвалила законопроєкт про суди. Активісти кажуть про "треш"

Рада схвалила законопроєкт про суди. Активісти кажуть про "треш"
"За" голосували депутати зі "Слуги народу". Фото: Андрій Нестеренко, rada.gov.ua

Верховна Рада проголосувала у 1-му читанні за зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деякі закони щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"За" проголосували 227 депутатів - фракція "Слуга народу" і група "Довіра".

Пропонується, щоб до складу конкурсної комісії з питань доброчесності входили 3 особи з-поміж суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, і 3 особи, запропоновані відповідно Радою прокурорів, Радою адвокатів, Національною академією правових наук, пише "РБК-Україна".

Передбачається, що ВККС складається з 16 членів, яких призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на 4 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повна відповідальність за судову реформу лежить на Зеленському

У громадській організації Центр протидії корупції заявили про провал оновлення Вищої кваліфкомісії суддів - органу, який займається відбором і оцінюванням суддів.

"Депутати проголосували в 1-му читанні за законопроєкт №3711д, який повністю віддає формування ВККС в руки Вищої ради правосуддя.

ВРП - це той самий орган, який кришує покидьків у мантіях і переслідує незалежних суддів. ВРП лишила на посадах суддів Майдану і відмазує мафію з ОАСК.

Тепер саме члени ВРП на пару з Радою суддів обиратимуть майбутній склад ВККС.

Рік тому Рада суддів делегувала до конкурсної комісії: суддю, якій нібито мав передати хабар член ВРП Павло Гречківський; суддю, який їздив на автівці, оформленій на секретарку; суддю, який ухвалював рішення щодо дозволів на видобуток бурштину в "бурштиновій справі", яку розслідує НАБУ.

Як ви думаєте, за кого голосуватимуть такі судді в конкурсній комісії? Адже саме від майбутньої ВККС залежить, чи пройдуть вони кваліфоцінювання, чи будуть ганебно звільнені", - написала у Facebook активістка Галина Чижук.

Депутати проголосували "треш", заявив голова ЦПК Віталій Шабунін.

"Попри застереження Венеційської комісії, заяви ЄС та багатотисячні мітинги обуреного несправедливістю суспільства, ви знову імітуєте судову реформу, віддаючи важелі впливу в руки найогидніших представників судової системи.

Ми традиційно зробимо все для того, щоб ваші виборці про це дізналися", - звернувся до депутатів громадський діяч.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв "успішну судову реформу".

"Щоб в Україні нарешті працювали лише чесні, незалежні, справедливі суди. Суди, де визначальною буде буква закону, а не цифра в конверті. Це рішення ми втілимо в життя", - заявляв він минулого понеділка.

Зараз ви читаєте новину «Рада схвалила законопроєкт про суди. Активісти кажуть про "треш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі