субота, 22 квітня 2023 01:03

П'ять країн ЄС просять заборонити ввезення української продукції

П'ять країн ЄС просять заборонити ввезення української продукції
Єврокомісія може заборонити ввезення української продукції. Фото: УНІАН

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини скерували свої пропозиції Європейській комісії щодо вирішення проблеми імпорту української аграрної продукції з України.

Пропозиція Єврокомісії щодо заходів для розблокування українського імпорту "не повинна обмежуватися лише пшеницею, кукурудзою, насінням ріпаку та соняшнику", пише агенція PAP, яка ознайомилась зі змістом листа

"Ми пропонуємо розширити сферу застосування також на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясо, молоко та молочні продукти", – йдеться в листі до Європейської комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, чи подорожчає гречка у 2023 році

Вони також просять продовжити дію цих заходів після закінчення режиму скасування мит на товари з України, що відбудеться в червні 2023 року.

"Скасування цих заходів може розглядатися лише після відновлення ринкової рівноваги в прикордонних або прилеглих державах-членах", – підкреслюється в листі.

Також треба якнайшвидше підготувати черговий пакет підтримки для постраждалих фермерів, а також запровадити механізм автоматичної підтримки в аналогічних ситуаціях у майбутньому, підкреслюється в листі.

Польща, Болгарія, Словаччина заявили, що обмежують експорт зерна з України. Ця ситуація виникла через те, що для маленьких і середніх фермерів через війну зникла велика кількість шляхів збуту продукції. А держава не змогла налагодити процес з сусідами.

Проблема в тому, що ці країни, які зараз оголошують заборони, ніколи не були стратегічними для збуту нашої аграрної сировини. Україна завжди продавала найбільше на африканських та азійських ринках. Можливості логістичні і транспортні значно погіршилися, бо велика частина портів або окуповані, або заблоковані, розповів економіст, фінансовий аналітик Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

Зараз ви читаєте новину «П'ять країн ЄС просять заборонити ввезення української продукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі