понеділок, 17 квітня 2023 17:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Заборона на експорт українського зерна: економіст пояснив, як вийти з ситуації

Заборона на експорт українського зерна: економіст пояснив, як вийти з ситуації
Це порушення Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Вони не мали права вводити такі заходи. Бо це блокада України, говорить Олексій Кущ. Фото: Facebook

Польща, Болгарія, Словаччина заявили, що обмежують експорт зерна з України. Ця ситуація виникла через те, що для маленьких і середніх фермерів через війну зникла велика кількість шляхів збуту продукції. А держава не змогла налагодити процес з сусідами. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст, фінансовий аналітик Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

"Ця ситуація визрівала дуже давно. Проблема в тому, що ці країни, які зараз оголошують заборони, ніколи не були стратегічними для збуту нашої аграрної сировини. Україна завжди продавала найбільше на африканських та азійських ринках. Можливості логістичні і транспортні значно погіршилися, бо велика частина портів або окуповані, або заблоковані. Транснаціональні великі компанії отримали доступ до вивезення зерна через одеські порти. І вивозили те, що було ще з минулого року. А невеликі компанії фактично свої можливості втратили. Нове зерно великі компанії не закуповували. Внаслідок цього ціни на зерно на втрушніх ринках суттєво впали. В цих умовах потужностей для зберігання у фермерів досить мало. Тому треба якось продавати, щоб не псувалося", – говорить Кущ.

Вихід з цієї ситуації – продавати до сусідів, пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам потрібно здійснити до 3 пострілів, а росіянам до 30" – як працює артилерія на фронті

"З надією, що якісь гроші можна отримати. У сусідів теж почали обвалюватися ціни на зерно. І це викликало протести у фермерів. Політичні партії почали відстоювати своїх. Але для нас це були ринки збуту, наші зернові коридори. І нам не треба псувати стосунки з сусідами, захоплюючи їх ринки. Для цього потрібно було підписати угоди з цими країнами. Щоб у нас були хаби для зберігання зерна, які існували би без права розмитнення і продажу на їх внутрішньому ринку. А далі це зерно мало би вивозитися на продаж. Для цього потрібно виробити такий механізм. Держава мала допомогти із закупівлею зерна у малих і середніх фермерів всередині країни. Сформувати великі партії, і везти за кордон на зберігання", – додає Кущ.

Фактично ми своєю діяльністю і внутрішній ринок знищили, і зовнішньому довели до такої ситуації з нашими партнерами, уточнює економіст.

"Але треба сказати і про наших союзників. Ситуація в Україні безпрецедентна, і вони не мали би йти на такі жорсткі кроки. Це порушення Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Вони не мали права вводити такі заходи. Бо це блокада України. Під шумок цієї ситуації поляки засунули в перелік і яйця, і курятину, фрукти та овочі. Навіть мед. Наразі маємо виробити механізм міждержавних угод з Польщею, Болгарією, Угорщиною, іншими країнами", – каже Кущ.

Болгарія хоче заборонити імпорт зерна з України. Країна боїться надмірного накопичення запасів. Минулого тижня міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський повідомив, що Україна призупиняє експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику до Польщі. У Словаччині запровадили "сувору заборону" на переробку і продаж українського зерна.

В суботу уряд Угорщини оголосив про тимчасову заборону імпорту зернових та олійних культур із України на тлі зростання цін. Єврокомісія вже розкритикувала це рішення.

Ціни, за якими трейдери наразі закуповують в аграріїв кукурудзу, зросли на внутрішньому ринку на 15-20%, пшеницю – на 10-15%. Про це сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив, що влада шукатиме рішення з партнерами. "Очевидно, що будуть для нас важкі наступні місяці. Україна виробляє багато якісної сільгосппродукції, багато зерна і може бути конкурентом будь-якій європейській країні в цій сфері", - заявив міністр.

Зараз ви читаєте новину «Заборона на експорт українського зерна: економіст пояснив, як вийти з ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі