субота, 21 травня 2022 19:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін вважав Україну та світ слабкими, але фатально прорахувався" - дипломат

"Путін вважав Україну та світ слабкими, але фатально прорахувався" -  дипломат
"Все, що порахував Путін, виявилося колосальною глупотою та поразкою. А в підсумку – злочином проти людства", – говорить Данило Лубківський. Фото: Facebook

Президент країни-агресорки Володимир Путін вважав, що Україна слабка, а світ не дасть відповіді на широкомасштабну війну. Цей прорахунок став фатальним. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Данило Лубківський, колишній заступник міністра закордонних справ України.

"Путін - глибоко отруєний чорносотенною ідеологією, що заснована на ксенофобії. Це стосується і українців, і євреїв, і багатьох інших народів. Путін має глибоке переконання, що не існує жодних українців. Тому на певному етапі деградації схопився за це пояснення, щоб легітимізувати в очах російського суспільства права на загарбання України. І називає це "поверненням земель", - говорить Лубківський.

Для президента Росії "вікном можливостей" для нового нападу могли стати декілька речей, наголошує дипломат.

"Він розглядав Захід, насамперед Америку, як державу, яка не втручатиметься в ситуацію. Мовляв, США перебувають у слабких обставинах - саме так тлумачив президентство Джо Байдена та відхід з Афганістану. Вважав європейську еліту корумпованою, такою, яка не заслуговує на повагу - політично та економічно. У його розрахунках було уявлення, що ця еліта - залежна від російських енергоносіїв, культурно сприймає право Росії на "велику державність" та її сфери інтересів. Що нова агресія проти України спричинить розкол в європейському середовищі. Тобто призведе до відсутності єдиної контрреакції", - каже Лубківський.

"Вікном можливостей" Путін розглядав для себе також президентство Володимира Зеленського, додає дипломат.

"Думав, що це момент слабкості. Мовляв, управління в Україні не є сильним, економічно країна бідна, виснажена війною. Що тут немає внутрішньої національної злагоди. Ще один момент - у доповідях Путіну постійно наголошували, що Україна накопичує Збройні сили. Це його дратувало. Путін також хотів швидкої перемоги", - пояснює Лубківський.

Все це виявилося великим прорахунком, пояснює дипломат.

"Це все призвело до фінальної точки - накопичення зброї, врахування стратегічних факторів, сподівання на блискавичність удару та слабкість жертви. Але це рішення - фатальне. Є синонімом до історичної катастрофи Росії. Все, що порахував Путін, виявилося колосальною глупотою та поразкою. А в підсумку - злочином проти людства", - говорить Лубківський.

Радник голови Офіса президента Олексій Арестович заявив, що компромісу з Росією та окупації нею частини України для "умиротворення" не буде - окупанти мають повністю піти з нашої країни.

За його словами, це умови не тільки президента й керівництва країни, а й дипломатів, а також міжнародних партнерів України - США й Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «"Путін вважав Україну та світ слабкими, але фатально прорахувався" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі