четвер, 05 грудня 2013 15:56

Спецтема: Євромайдан-2013

"Путін шантажує Януковича компроматом", - німецький експерт

"Путін шантажує Януковича компроматом", - німецький експерт

Президент Віктор Янукович змінив рішення щодо підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом через можливий компромат на нього зі сторони російського глави Володимира Путіна. Таку думку висловив Андреас Умланд, лектор Німецької служби академічного обміну, викладач магістерської програми німецьких та європейських студій кафедри політології Києво-Могилянської академії.

"У ЗМІ завжди простежується історія, де є негативний і позитивний персонажі. Приміром, уряд відіграє погану роль, опозиція - позитивну. Є історія про Лівобережну і Правобережну Україну. Є історія про Україну і Росію. Є історія про Україну і ЄС - як тут розподіляться ролі?" - каже науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я три з половиною роки сам на сам у дуже нерівних умовах із дуже сильною Росією"

За його словами, у Вірменії зараз склалася подібна ситуація. Їхній президент також змінив політичний курс з ЄС на Митний союз. І так само переломним моментом була зустріч із Володимиром Путіним.

"Українська залежність від Росії є значно сильнішою, ніж залежність Росії від української сировини. І сумна роль ЄС в цій ситуації - не передбачити цього конфлікту, який був закладений від початку, і не відреагувати адекватно. Ескалація проблеми не була такою гострою на початку. ЄС не зреагував належним чином, забувши, що має тісні і не дуже добрі зв'язки з Росією. Економічні зв'язки. І тут спостерігається асиметрія у відносинах - така сама, як між Україною і Росією. Росія набагато залежніша від ЄС, Європа має великий потенціал тиску на Росію, але не використала цього. Бо для ЄС це не зручно. Тому для мене в цій історії ЄС відіграє швидше негативну роль, а Україна - позитивну", - підсумував Андреас Умланд.

Зараз ви читаєте новину «"Путін шантажує Януковича компроматом", - німецький експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі