неділя, 20 березня 2022 15:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін провалив тест на щирість ще у 2008-у - Ющенко

Путін провалив тест на щирість ще у 2008-у - Ющенко
Ющенко розповів про мовчанку Путіна. Фото: Facebook-сторінка

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін провалив тест на щирість у відносинах з Україною ще у 2008 році.

Про це розповів третій президент Віктор Ющенко.

14 років тому Ющенко говорив з Путіним про дві дати, "які були однаково важливими для кожного з народів і однаково складно читалися в контексті російсько-українського порозуміння".

Розмова відбувалася до 300-річчя Батуринської трагедії і Полтавського бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори з РФ: у Міноборони розповіли про підступність ворога і нагадали 2014-ий

"Президенту Путіну я наводив приклад Батуринської трагедії. Я мав на увазі листопад 1708 року - трагічну руїну Батурина.

Гетьманська столиця Мазепи була спалена вщент військами Петра І під орудою Меншикова. Це не тільки трагедія, яка згубила більш ніж 16 тисяч цивільних жителів міста: переважно жінок, дітей, старших людей і якоїсь відносно невеликої кількості козаків! Це дата нашого поневолення.

Це дата поневолення глибокого і всеохоплюючого.

Це трагедія, яку ми проносимо крізь три століття. І тому було б дуже добре, якби навколо тем героїчної оборони Батурина і Полтавського бою ми змогли знайти предмет історичного порозуміння. Ті події були так давно, так далеко, що, здавалося, можна було б проявити політичну волю, тактовність і схилити голови перед пам'яттю предків!

Мені видавалося, що таким символічним кроком міг би бути подарунок для української нації від російської сторони: у Петербурзі зберігається архів гетьмана Мазепи. Я, чесно кажучи, сподівався, що президент Росії це зробить.

Говорю про це. Пауза. Путін мовчить...

Тоді після невеликої паузи я кажу: якщо це зробити важко - давайте спробуємо обмінятися копіями цих документів, щоб над ними могла працювати наша наука. Мовчить...

Я наводив приклад Польщі: ми у нашому діалозі не розбирали, де якого уряду відповідальність, - ми просто говорили про дві сторони, про українську сторону і про польську. Адже примирення відбувається зараз, а не колись.

Путін справляв враження людини, яка дослуховується до цих аргументів, сприймає їх адекватно і повноцінно ... Проте подальші події показали, що мої пропозиції діалогу не були сприйняті. Путін не сказав мені "Ні" в очі.

Але політично це не могло бути потрактовано інакше.

Путін сказав "Ні" - усіма своїми подальшими діями.

Це була величезна помилка у контексті російсько-українських відносин того часу. Це був тест на щирість у стосунках і намірах" - розповів Ющенко.

Якщо РФ продовжить існування під егідою Путіна, це буде катастрофа для всього світу, каже Ющенко.

Три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали підписантів Будапештського меморандуму довести, що документ "не був простим обманом".

Зараз ви читаєте новину «Путін провалив тест на щирість ще у 2008-у - Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі