вівторок, 09 серпня 2022 16:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін хотів знищити Україну, а отримав наше друге народження". Кучмі – 84
10

Леонід Кучма у молодому віці.
Із дружиною Людмилою
Леонід Кучма склада присягу президента України у 1994 році.
 Кучма став першим гарантом, який отримав президентські символи – нагрудний знак, особисту печатку і булаву.
1997 року на саміті в Мадриді президент Леонід Кучма підписав Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Сьогодні, 9 серпня, виповнилося 84 роки другому президенту України Леоніду Кучмі.

Gazeta.ua зібрала найцікавіші цитати політика і нагадує про віхи його біографії.

Від директора ракетного підприємства до президента

Леонід Кучма народився у селі Чайкине на Чернігівщині. Батько загинув на фронті під час Другої світової війни, мати була колгоспницею.

Здобув освіту інженера-механіка у галузі ракетної техніки на фізико-технічному факультеті Дніпровського університету.

Зробив стрімку кар'єру на Південмаші – підприємстві із виробництва ракетно-космічної техніки у Дніпрі.

По 1992 рік був гендиректором "Південного". Потім рік був прем'єр-міністром. 1994-го обрався до Верховної Ради як самовисуванець. Народним депутатом другого скликання пробув всього декілька місяців.

Того ж року українці обрали Кучму президентом. У другому турі Кучма отримав 52,15% голосів, перший президент Леонід Кравчук – 45,06%.

1994 року було підписано Будапештський меморандум, який встановив без'ядерний статус України.

За часів першого терміну президентства Кучми відбулось реформування економіки, разом з тим почали формуватися фінансово-промислові групи, які згодом переросли в бізнес-структури українських олігархів, пише "Чесно".

Підписав Хартію з НАТО

1997 року на саміті в Мадриді Кучма підписав Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО, що фіксує політичні зобов'язання сторін.

1999-го Кучма знову переміг на президентських виборах. У другому турі його опонентом був голова Комуністичної партії Петро Симоненко.

Інавгурація Кучми відбулася поза стінами парламенту, в національному палаці "Україна". Кучма став першим гарантом, який отримав президентські символи – нагрудний знак, особисту печатку і булаву.

З ім'ям Кучми пов'язаний "касетний скандал" і справа журналіста Георгія Ґонґадзе, тіло якого знайшли у листопаді 2000 року.

2000-го зробив невдалу спробу внесення змін до Конституції і провів референдум. Однак рішення референдуму не підтримала Верховна Рада.

Наприкінці 2004 року в Україні провели першу масштабну конституційну реформу, ініційовану Кучмою. Вона передбачала встановлення парламентсько-президентської республіки, вибори до парламенту на пропорційній основі, збільшення терміну повноважень Верховної Ради з чотирьох до п'яти років, формування уряду парламентською коаліцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський агресор не має бути безкарним – Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму

У 2014-2018 роках Кучма був членом Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на сході України.

Позаторік у липні пішов з посади керівника української делегації в ТКГ.

"Росія, будьте ви прокляті"

"Коли я 1994 року прийшов, у нашій скарбниці хіба одні миші бігали."

"Коли я став президентом, у мене спочатку була мрія, щоб в магазинах з'явилася ковбаса. Потім — щоб у нас в країні були такі заправні станції, як у Європі. І нарешті, щоб ми дійсно чимось відрізнялися і весь світ знав, що є така країна – Україна."

"Протягом останніх років президентства, починаючи з прослушки з-під дивана, я перебував під постійним вогнем. Скільки бруду на мене вилили, яке полювання на відьом почалося після 2004 року! Ви уявляєте, яка каша завариться, якщо я вирішу піти на президентські вибори, скільки помиїв буде знову вилито?"

"Україна – не Росія. І ніколи не стане Росією. Не дочекаються. Ми вже перемагаємо. І цього не зупинити. А на адресу РФ скажу лише, що приєднуюсь до слів моїх співвітчизників які в один голос кажуть: "Будьте вы прокляты"

"Путін хотів знищення української держави, а отримає він наше друге народження"

Зараз ви читаєте новину «"Путін хотів знищити Україну, а отримав наше друге народження". Кучмі – 84». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі