пʼятниця, 07 лютого 2014 18:00

"Путін думає, що Україну треба хапати, поки нікуди не втекла" - Окара

 "Путін думає, що Україну треба хапати, поки нікуди не втекла" - Окара
Фото: gazeta.ua

Сьогодні в російському Сочі офіційно відкривається зимова Олімпіада. Президент України Віктор Янукович поїхав туди, він має зустрітися зі своїм російським колегою.

- Під час візиту президента України до Сочі повинні відбутись домовленості із його російським колегою, - наголошує в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Андрій Окара. - Особливо у зв'язку із тим, що в України Янукович питання не вирішив, не пішов на переговори щодо зміни форми правління до зустрічі з Путіним. Підозрюю, що вони можуть відбутись за участю представників західних держав, які приїхали на відкриття Олімпіади.

Якими саме можуть бути ці домовленості?

- Є кілька болючих питань, які так само важливі для Януковича, як Кремля. Наприклад, якщо Путін підтримає його позиції, то його однозначно зараз цікавить, що він отримає від цього. Друге питання, яке можуть обговорювати глави держав, чи зможе Російська Федерація надати політичний притулок президенту України в разі втрати його повноважень. Також можуть постати питання з приводу кредиту та заборгованістю за газ. Окрім того, російського очільника цікавить питання щодо приватизації різних промислових об'єктів, включаючи Одеський припортовий завод.

Чи може Путін вплинути на розв'язання ситуації в Україні, втрутившись певним чином?

- Нещодавно його визнали найсильнішим політиком у світі, а такий лідер може вплинути на багато чого. Включаючи в розрахунок питання історичної долі слабких держав-сусідів, які входять до ареалу впливу його власної держави, та які зараз знаходяться на межі історичного небуття. Тому Путін може втрутитись як в долю самого Януковича, так і в долю української політики вцілому. І зараз така поведінка може бути дуже результативною для Кремля. Тобто питання в тих політичних поступках та економічних бонусах, які можна отримати від Януковича, який зараз знаходиться на слабкий позиціях.

Про які саме бонуси йде мова?

- Путіну та Росії від України треба контроль над газотранспортною інфраструктурою, тобто труба плюс газосховище та станції для перекачування газу. Також потрібен вплив на підприємства, які є критичними для Росії: "Антонов", "Южмаш", Миколаївський ремонтний і корабельно-будівельний завод. Це все Росії дуже треба. Тобто зараз Москва може малими зусиллями натягати великих каштанів із політичного вогню України. Саме зараз Кремль може отримати позитиви у розумінні тої політики, яку він проводить щодо України.

Але Янукович вже показав, як він може діяти по відношенню до партнерів під час вирішення підписання Угоди з ЄС. Чи є у Путіна бажання співпрацювати з ним?

- Немає жодного, але політична необхідність насамперед всього. Він же ж з ним спілкується не тому, що отримує кайф. Уявіть як говорити колишньому кадровому офіцеру КДБ із колишнім зеком, але "Родина требует". З точки зору Путіна, батьківщина вимагає розширення ареалу впливу, насамперед, стосовно Україні. Тому її треба хапати, поки нікуди не втекла.

Як оцінюєте заяви Глазьєва з приводу необхідності втручання Росією в українські внутрішні справи та застосування сили Януковичем?

- Ця людина одна із тих, кому віддали українську тему на відкуп. Можливо тому що він і сам родом із України. Хоча, не дивлячись на це, він не перестає дивувати. Зокрема, щодо необхідності застосування сили. Це навіть мене здивувало. Проте не варто думати, що Путін також притримується такої ж думки.

Днями продукцію українського виробника курятини не пускали до Митного Союзу? Це нова митна війна? Який зиск Путіну?

- Це швидше не початок, а продовження. І це варто було очікувати, з огляду на політичну ситуацію. Тобто це не новий тренд.

Зараз ви читаєте новину « "Путін думає, що Україну треба хапати, поки нікуди не втекла" - Окара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі