вівторок, 11 квітня 2023 18:15

"Просто" підвіз сім'ю на Адріатичне узбережжя: як депутати відпочивають під час війни
5

З початку дії заборони на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку депутати у Львівській області почали використовувати систему "Шлях" не для ввезення гуманітарної допомоги, а для відпочинку за кордоном.

Найактивніше дозволи на виїзд через систему роздають на Львівщині. Нею скористались десятки депутатів Львівської обласної і міської рад. Про це повідомили "Наші гроші Львів".

Депутати виїжджали на тривалі терміни і разом з сім'ями задля відпочинку.

Депутат з фракції "Європейська солідарність" у міськраді і забудовник Назарій Бербека мінімум сім разів отримував дозвіл через систему "Шлях", а подання для його виїзду робили щонайменше п'ять різних організацій.

Автор: Facebook.com/berbeka.nazar
  Львівський депутат Назарій Бербека торік катався на узбережжя Адріатичного моря, розповіли журналісти
Львівський депутат Назарій Бербека торік катався на узбережжя Адріатичного моря, розповіли журналісти

Один із таких дозволів він отримав за листом від ГС "Українська гільдія активістів".

За даними YouControl організація зареєстрована у Києві. Вказаний при реєстрації телефонний номер не чинний, а на сторінці у Facebook остання активність була ще у 2021 році.

Торік Бербека відвідав узбережжя Адріатичного моря у Хорватії.

Про відпочинок повідомила його дружина Ірина в Instagram, яка опублікувала світлини і відео з дітьми біля п'ятизіркового готелю Le Meridien Lav Split, що коштує від 15 тис. грн на добу.

Журналісти з'ясували, що Бербека виїжджав 11 серпня і повертався 25 серпня одним автомобілем разом з ними.

Депутат заявив, що просто підвозив свою сім'ю: "Я забирав свою родину, а по дорозі мав справи пов'язані з гуманітарною допомогою. Ми спільно перетинали кордон і поверталися".

За його словами, він забирав родину з Хорватії додому і "перебував у готелі". Проте депутат не зміг згадати скільки саме днів "перебував" в готелі.

Пізніше Бербека заявив, що результатом його поїздки стала передача ЗСУ терміналів Starlink і квадрокоптера з тепловізором.

Згодом він уже більш щиро говорив про поїздку в Хорватію: "Чи я був? Так, декілька ночей переночував у тому готелі з родиною. Я цього не приховую і кажу вам це відверто. Поїхав, повернувся, відпочив, щасливий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурора, який катався в Іспанію, не звільнили. Він ще й отримав 73 тис. грн зарплати

Депутат Львівської облради від "Слуги народу" і керівник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства 55-річний Анатолій Дейнека торік виїжджав за кордон вісім разів.

Більшість з цих поїздок були одноденними і, судячи з соцмереж Дейнеки, справді робочими.

Автор: openforest.org.ua
  Також за кордон із родиною виїжджав депутат Львівської облради Анатолій Дейнека
Також за кордон із родиною виїжджав депутат Львівської облради Анатолій Дейнека

Втім двічі депутат виїжджав за кордон на тиждень разом зі своєю дружиною: у серпні і грудні 2022 року. У серпневу подорож Дейнеки взяли з собою і 16-річну доньку.

Для виїзду в обох випадках він скористався системою "Шлях" за поданням ДП "Рава-Руський лісгосп".

Вперше Дейнеки разом виїхали з України 7 серпня, а вже 9 серпня донька депутата опублікувала допис з Хорватії в Instagram.

Журналісти запитали Дейнеку, чи був він у серпні в Хорватії, але депутат не зміг дати відповідь на це запитання.

Заявив, що і в серпні і грудні їздив з дружиною в Інсбрук (Австрія), де вона проходила медичне обстеження і паралельно завіз в Польщу документи на отримання гуманітарної допомоги.

На уточнюючі запитання щодо серпневого відпочинку, депутат не відреагував. А за якийсь час після розмови його донька видалила всі фотографії з Хорватії.

Ще одним депутатом Львівської міськради, який скористався "Шляхом" для відпочинку, став 47-річний Юрій Ломага з "Європейської солідарності".

Автор: Facebook.com/lomagaofficial
  Родина депутата з "Європейської солідарності" Юрія Ломаги відпочивала поблизу Дубаю, розповіли журналісти
Родина депутата з "Європейської солідарності" Юрія Ломаги відпочивала поблизу Дубаю, розповіли журналісти

1 жовтня минулого року він перетнув кордон разом з дітьми.

Назад кордон Ломага перетнув пішки 11 жовтня, а діти приїхали автомобілем на наступний день.

На запитання чи виїжджав він на відпочинок на початку жовтня, Ломага відповів, що не пам'ятає.

Однак судячи з Instagram його доньки, у цей період вона з сім'єю відпочивала поблизу Дубаї – у п'ятизірковому готелі Ajman Saray, де тиждень у двокімнатному номері без сніданків коштує від 19 $тис. Зараз доступ до сторінки доньки закритий.

Ломага у розмові з журналістами не зміг заперечити своє перебування у Дубаї, але заявив, що не пам'ятає, що саме він там робив.

Депутат Львівської обласної ради від "Голосу" 34-річний Северин Хобзей вісім разів виїжджав за кордон за допомогою системи "Шлях".

Автор: Facebook.com/goloslviv
  Депутат від "Голосу" Северин Хобзей влітку минулого року їздив у Рим
Депутат від "Голосу" Северин Хобзей влітку минулого року їздив у Рим

Сім поїздок йому забезпечила ГО "Спільнота діємо разом" нардепа Ярослава Рущишина, і одну – ЛММГО "Станиця Пласту – НСОУ".

"Спільнота діємо разом" займається гуманітарною допомогою, тож Хобзей цілком міг їздити як волонтер у справах цієї організації.

Втім, одна закордонна поїздка Хобзея видалась підозрілою, адже тривала майже два тижні і стосувалася його сім'ї.

30 червня Хобзей виїхав з дружиною Христиною і двома доньками на одній машині, а повернулася родина в Україну 11 липня.

Коли його спитали, де він був та чим займався упродовж цього часу, Хобзей спочатку заявив, що не пам'ятає. А згодом розповів, що їздив у червні-липні до Риму, а по дорозі залишив сім'ю в Варшаві у свого друга.

"Я перетнув кордон з Польщею, лишив дружину з дітьми в Варшаві, і сам поїхав у Рим подивитись, чи є можливість там робити виставку творів мистецтва. Приїхав в Рим, не поїду ж туди-назад, лишився переночувати на день-два і поїхав назад на машині. Напевно, ще на пару днів лишився в Польщі, у Варшаві", – сказав депутат.

Депутат Львівської облради від "Голосу" 34-річний Захар Миляник – один з тих, хто теж активно користувався системою "Шлях".

Автор: Facebook.com/lviv.dentist
  Депутат Львівської облради від "Голосу" 34-річний Захар Миляник – один з тих, хто теж активно користувався системою "Шлях"
Депутат Львівської облради від "Голосу" 34-річний Захар Миляник – один з тих, хто теж активно користувався системою "Шлях"

Подання для його виїзду в основному робили від громадської організації "Діємо разом" і "Спільнота діємо разом". Крім того, один раз про нього клопотав Львівський палац мистецтв.

У трьох закордонних поїздках депутат виїжджав однією автівкою зі своєю дружиною і чотирирічним сином на досить тривалі терміни.

У червні-липні 2022 року сім'я провела закордоном три тижні, потім у серпні – ще два тижні. На Різдво і Новий рік родина теж не була вдома – виїхали 23 грудня, а повернулись вже 5 січня.

"А що, це якось заборонено? Це мій неповнолітній син, моя дружина, що вони не можуть мене супроводжувати? У мене дружина у декретній відпустці. Період, коли садочки не працювали, світла не було, звичайно, то брав з собою", – заявив Миляник.

У січні Кабінет міністрів заборонив виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

Перед цим народний депутат від "Слуга народу" Микола Тищенко на 11 місяці повномасштабної російської агресії запланував у Бангкоці зустріч з українською громадою. Зустріч планував у готелі "Novotel" у столиці Таїланду.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Тищенка нікуди за кордон не відряджав. Нардепа виключили з партії "Слуга народу" і парламетнської фракції.

Зараз ви читаєте новину «"Просто" підвіз сім'ю на Адріатичне узбережжя: як депутати відпочивають під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі