понеділок, 10 вересня 2012 16:21

Спецтема: Осінь-2012

Проросійському провокатору український поет відповів віршем Пушкіна

Проросійському провокатору український поет відповів віршем Пушкіна

Український поет Дмитро Павличко, розмовляючи з людьми на суботньому мітингу на підтримку телеканалу ТВі, натрапив на проросійського провокатора. У відповідь зачитав уривок із вірша Олександра Пушкіна "Нет, я не дорожу мятежным наслажденьем".

- Назовите хоть одного великого украинского поэта, - накинувся на Павличка, після того, як той спустився зі сцени мітингу, чоловік середнього віку із вишитим на спині червоної куртки російським прапором. - Назовите себя.
- Я - український поет Дмитро Павличко, - відповів той.
- Хорошо. А еще?, - "росіянин" записував усе на аматорську відеокамеру.



Чоловік почав допитуватись Павличка, чи є в українській літературі щось на зразок роману "Декабристи" Льва Толстого.
- І де ці декабристи? Сьогодні в Росії декабристи заборонені. Сьогодні в Росії царі! Великі святі російської держави. - відповів 82-річний поет. Далі чоловік спитав Павличка, чи він може зацитувати уривок з іншого відомого в Росії вірша - той відповів, що колись співав його. Однак навіть після цього опонент не заспокоївся й попросив Павличка зацитувати щось. У відповідь поет прочитав перші строфи вірша Олександра Пушкіна "Нет, я не дорожу мятежным наслажденьем". Лиш після цього провокатор вимкнув камеру й пішов.

Увесь цей час поряд була знімальна група телеканалу "Нова Одеса". Коли його журналістка спитала Павличка, чого чекати далі, якщо журналістам закривають рота.
- Журналістам треба закривати рота! - відповів на нервах Павличко. - Наші журналісти наполовину всі продажні. Вони шукають тільки смаженого! Вони прийшли сюди - ви думаєте, їм потрібна ідея? Вони хочуть побачити, як Павличко кричить - оце їм потрібно. І тобі також. Я хочу сказати, що в нас нема вже тут інтелігенції української. Вона у пані Герман підлогу миє.

Також Павличко заявив, що його як опозиціонера вже не пускають на зустрічі з українськими школярами. Хоч його вірші - у шкільній програмі.

Нагадаємо, на столичному мітингу проти відключення телеканалу ТВі з ефіру зібрались кілька тисяч людей. Керівництво телекомпанії оголосило безстрокову акцію непокори.

Опубліковане відео є частиною документального проекту "Двадцять друга осінь", над яким працюють журналісти gazeta.ua. Його мета - на тлі виборів показати, чим живе українське суспільство, до чого прагне і чого зараз у силах досягти. З ідеями та зауваженнями щодо проекту пишіть на 22 [at] gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Проросійському провокатору український поет відповів віршем Пушкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі