вівторок, 30 вересня 2008 08:49

Прохідний бар"єр у Раду хочуть знизити до 1%

Депутати Верховної Ради Володимир Стретович і Володимир Марущенко (обидва - з фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона") пропонують парламенту знизити прохідний бар"єр у Раду з 3 до 1%.

Про це сказано в законопроекті N 3210 "Про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" (відносно процесу голосування й установлення результатів виборів), зареєстрованому в Раді 8 квітня.

Законопроектом також передбачається, що вибори проводяться за пропорційною преференційною системою в багатомандатному загальнодержавному окрузі, розділеному на 27 виборчих округів за двома виборчими списками (загальнодержавними і територіальними) кандидатів у депутати від політичних партій (блоків).

Проектом пропонується визначити виборчі округи за принципом територіально-адміністративного розподілу (територіальний округ - область, Крим, Київ і Севастополь).

Відповідно до законопроекту, всі закордонні виборчі дільниці створюють єдиний закордонний територіальний виборчий округ, який приєднується до Севастопольського округу.

Проектом також пропонується вдосконалити процедуру висування кандидатів у депутати.

Зокрема пропонується висувати кандидатів у депутати за територіальними списками за поданням регіональних осередків (з 24 областей, Криму, Києва й Севастополя).

Проектом передбачається, що кандидат у депутати, висунутий у територіальному виборчому окрузі, може бути висунутим також і у загальнопартійному виборчому списку під будь-яким номером, крім перших 5.

Результат виборів для кожної політичної сили в загальнодержавному масштабі пропонується визначати шляхом підсумовування голосів, відданих за зазначену силу у кожному з округів.

Відповідно до запропонованої системи, депутатські мандати розподіляються між партіями, що перебороли виборчих бар"єр, за таким принципом: 5 мандатів - для кандидатів, прізвища яких внесено в загальнопартійний список; інші - для кандидатів, включених у територіальні списки пропорційно кількості відданих відповідній партії голосів виборців.

46,5% опитаних у вересні центром соціальних досліджень "Софія" підтримують ініціативи з підвищення прохідного бар"єра на виборах Верховної Ради.

Депутат Ради, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін ініціює підняття прохідного бар"єра в парламент із 3 до 10%, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Прохідний бар"єр у Раду хочуть знизити до 1%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі