пʼятниця, 20 лютого 2015 12:29

Приниження в Україні: Путін отримав, що хотів - WSJ

Приниження в Україні: Путін отримав, що хотів - WSJ
Фото: zn.ua

Серед сумних хронік так званих "перемир'їв" фіаско, що сталося цього тижня на Донбасі, буде серед найбільш принизливих. Про це йдеться в редакційному матеріалі The Wall Street Journal.

Це стосується президента України Петра Порошенка, якого друзі буквально з-під палиці змусили дати на нього згоду, а також тих самих друзів в особі Ангели Меркель, Франсуа Олланда і президента Обами, які потім дозволили Володимиру Путіну безкарно порушити угоду.

"Зараз Україна розплачується все більшими територіальними втратами, однак НАТО теж може незабаром поплатитися", - пишуть журналісти.

"В результаті всього цього Путін знову розширив російську "державу"-апендикс - Новоросію - на території України, і тепер він цілком може на деякий час взяти паузу - після того, як вирішить закріпити ці успіхи", - вважають автори матеріалу, наводячи як приклад випадок з анексією Криму.

Рано чи пізно артилерійські обстріли Маріуполя бойовиками відновляться, прогнозує WSJ, нагадуючи, що російські війська і озброєння продовжує надходити в Україну. "Але містер Олланд продовжує залишатися безстрашним адептом відданості ілюзорному "припиненню вогню", іронізують журналісти.

"Лідери чотирьох країн домовилися суворо виконувати всю повноту пакету заходів, погоджених у Мінську, - заявили в адміністрації французького президента після телефонної наради з керівниками України, Росії та Німеччини в четвер. - Порушення режиму тиші в останні дні були засуджені".

Зверніть увагу на пасивність формулювань, що відповідає пасивності політики союзників, пише видання.

Що стосується США, то держсекретар Джон Керрі зателефонував у середу міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову і "наполегливо вимагав" від того "зупинити російські і сепаратистські напади на українські позиції в Дебальцевому та припинити порушення режиму припинення вогню", повідомила представник держдепу Дженніфер Псакі. Вона також додала, що у Обами "не вважають, що угоди про перемир'я мертві", так що українцям слід продовжувати діяти у відповідності з ними.

І ось серед усього цього самообману, західні лідери все ж готуються визнати наявність набагато суворішої реальності, зазначає авторський колектив WSJ. Так, британський міністр оборони Майкл Феллон заявив, що тактика замаскованого вторгнення, яку використовує Росія, щоб дестабілізувати Україну, являє собою цілком реальну і безпосередню небезпеку для держав Балтії, які є членами НАТО.

"Я переживаю за Путіна, - заявив він. - Переживаю за тиск, який він чинить на країни Балтії, і за те, як він випробовує НАТО".

Звичайно, пише видання, йому слід переживати, особливо після недавнього приниження в Мінську. Кремлівський головоріз прагне до розширення Росії і панування над нею, і хоче, щоб заляканий Захід просто не заважав йому.

І, спостерігаючи за тим, як західні лідери просили його про пощаду після Мінська-2, він добре бачить відкритий шлях до того, щоб отримати і те, і інше, йдеться в оглядовому матеріалі американської ділової "щоденки".

Зараз ви читаєте новину «Приниження в Україні: Путін отримав, що хотів - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі