понеділок, 01 жовтня 2018 16:19

Порошенко зупинить напади на активістів або суспільство змінить владу - експерт

Порошенко зупинить напади на активістів або суспільство змінить владу - експерт
Люди вийшли на одну з акцій протесту проти бездіяльності поліції у розслідуваннях щодо нападів на активістів. Фото: ТСН

Президент Петро Порошенко має достатньо повноважень, щоб зупинити напади на громадських діячів. Інакше - він втратить голоси начергових виборах.

Про це Gazeta.ua розказав Михайло Жернаков, директор Фундації DEJURE, експерт громадської платформи "Реанімаційний пакет реформ" :

"Якби перші напади розкрили за "гарячими слідами", то наступних вже не було б. Панує безкарність. Є 50 нападів, але не знайшли жодного замовника та дуже мало виконавців.

Маємо 2 тенденції - це люди з півдня Одеси, Миколаєва, Херсону з проукраїнською позиціює, які критикують чинну владу. Це не випадковий збіг і може свідчити, що місцева влада, наприклад, як мер Одеси Геннадій Труханов, нападають на проукраїнських активістів, а центральна влада це толерує. Громадські активісти є для неї незручними. І Луценко, і президент говорили, що мають негативне ставлення до цих людей, розповідають про "зрадоіфілів". Не секрет, що Труханов має російський паспорт, мер Харкова Геннадій Кернес замішаний у корупційних схемах і підтримував сепаратизм. Але їх не притягнули до відповідальності та вони чудово почувають себе на місцях. Значить, у них добрі стосунки із центральною владою, а президент так забезпечує собі голоси на виборах. У них є один спільний ворог - активісти".

Відсутність покарання - це сигнал бандитам продовжувати напади, вважає експерт.

"Одна з функцій кримінальної відповідальності - це попередження злочинності. Але невідворотності покарання немає і це сигнал усім бандитам: продовжуйте, вам нічого не буде. Президент як гарант Конституції, прав і свобод громадян повинен чітко показати свою позицію щодо такої ситуації. Причому не лише заявами, а справами. У нього для цього достатньо і повноважень, і впливу. Тоді у політичної влади і громадянського суспільства може бути спільне майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучні напади на активістів розкриті – поліція

Є декілька проблем із розслідуванням злочинів - реформа поліції та прокуратури не відбулась, ці органи залишаються політизованими, відповідають на волю свого керівництва. Виправити ситуацію можна на наступних виборах. Швидкого виходу, крім зміни влади, немає. Але провести реформу все одно доведеться, щоб правоохоронці не залежали від політичної волі".

За півтора року 55 разів нападали на громадських активістів. 4 з них убили. 27 вересня кілька сотень людей вимагали під Адміністрацією президента розкрити злочини.

У Харкові 28 вересня близько другої ночі невідомі кинули гранату на подвір'я приватного будинку місцевого активіста Сергія Гайденка.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко зупинить напади на активістів або суспільство змінить владу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі