неділя, 25 травня 2008 20:16

Порошенко дав прогноз щодо долара

Голова Наглядової ради Національного банку України Петро Порошенко прогнозує, що у вересні-жовтні долар коштуватиме 5,05-5,1 грн. Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV. "Ніхто не гарантує, що гривня не повернеться вже найближчим часом, починаючи з вересня-жовтня, на свої позиції курсу 5,05-5,1 грн./дол. Об`єктивні економічні підстави для цього є", - заявив Порошенко, підкресливши, що при "збитті піків" на валютному ринку необхідно використовувати золотовалютні резерви.

Порошенко закликав громадян України не поспішати в умовах невизначеності закривати депозитні рахунки у валюті.

Він зазначив, що бачить в ситуації на валютному ринку політичний вплив.

"Втручання є з усіх боків – і з боку Верховної Ради, і політичних фракцій, вербальними інтерв`ю, тиском, які провокують то колапс, то кризу, то падіння, то зростання національної валюти. Втручання є і з боку окремих членів уряду, які вказують НБУ напрям проведення курсової політики. Втручання є і з боку інших органів влади", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив, що на сьогодні не вважає зміцнення гривні результативним антиінфляційним заходом.

21 травня Нацбанк зміцнив гривню, встановивши з 22 травня офіційний курс гривні до американського долара на рівні 4,85 грн./дол. Проте вже 22 травня Рада Національного банку України повернула офіційний курс гривні на рівень 5,05 грн./дол., застосувавши право відкладеного вето до рішення правління НБУ про встановлення офіційного курсу на рівні 4,85 грн./дол.

Втім, Нацбанк на 23 травня залишив без змін офіційний курс гривні до іноземних валют, встановлений на 22 травня: 100 USD США - 485.0000 грн.

На сьогодні в Основних принципах грошово-кредитної політики на 2008 рік, який затверджує Рада Нацбанку, коридор курсу гривні встановлено в рамках 4,95-5,25 грн. за 1 дол.

Офіційний курс на рівні 5,05 грн. за 1 долар США було встановлено Нацбанком із 21 квітня 2005 року (тоді гривня відразу зміцнилася на 14 копійок) і не змінювався весь цей час.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко дав прогноз щодо долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі