понеділок, 10 березня 2014 16:32

Час відмовитися від позаблокового статусу - експерт

Час відмовитися від позаблокового статусу - експерт
Михайло Басараб Фото: day.kiev.ua

Російська окупація Криму та заворушення на Сході України змінять українську націю і дозволять Україні інтегруватися в Європу, переконаний політолог Михайло Басараб. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua.

- Для українських олігархів, як і для багатьох громадян України, настав момент істини, - зазначає фахівець. - Останні події підштовхують їх до відповіді на запитання: Україна для них цікава як територія для інвестицій чи ні? Якщо українські олігархи зацікавлені в збереженні об'єктів своєї власності в країні і прагнуть розвивати тут бізнес, то мусять зрозуміти, що й вони несуть відповідальність за обороноздатність держави. Це має призвести до переосмислення ними податкової сумлінності. У складній ситуації найяскравіше проявили себе Ігор Коломойський та Сергій Тарута, які згодилися стати губернаторами. Коломойський не став відсиджуватися, а ввійшов у процес і зупинив протистояння та розхитування ситуації на Дніпропетровщині. Тарута поки стримує події в Донецьку.

У чому урок нинішньої ситуації для української політичної еліти?

- Це додатковий привід замислитися над необхідністю якнайшвидшої реалізації євроінтеграційних проектів. Час розмов про позаблоковий статус України минув. Цією маячнею два десятиліття нам замилювали очі, чи відволікали увагу. Відтепер кожен політик має розуміти, що позаблоковий статус нашої держави в нинішніх геополітичних умовах - або свідома безглуздість, або диверсія. Щоб претендувати на такий статус, треба було для початку стати потужним гравцем бодай у своєму регіоні. Корумпована Україна об'єктивно не могла бути таким.

Нарешті парадигма безтурботного і нейтрального перебування на кордоні між двома геополітичними центрами планети довела свою повну хибність. Реалії показали крах позаблокової стратегії, яка реалізувалася у зовнішній політиці упродовж двох десятиліть. Агресія Кремля тільки підкреслила нагальну необхідність позбутися позаблокового статусу.

Потрібно, врешті-решт, визначитися. Зрозуміло, що тепер нам треба зближуватися з ЄС та НАТО. Наші політики мають усвідомити, що, прямуючи туди, їм доведеться позбутися найважчого тягаря – корупції. З огляду на нинішні драматичні події західні держави здатні заплющити очі на високий рівень корупції в українському політикумі. Але рано чи пізно наші політики змушені будуть позбавлятися своїх поганих звичок. Тому вони мають бути готові до проведення серйозних антикорупційних реформ в країні.

Які висновки має зробити Партія регіонів, яка у значній мірі відповідальна за доведення країни до такої масштабної кризи?

- Під час найкривавіших подій на Майдані Партія регіонів пройшла перший етап свого розпаду. Нині, в умовах агресії з боку Росії, ми спостерігатимемо другий етап. Настав час, коли деякі представники партії, у тому числі на Сході, починають прозрівати. Це важливий момент, коли політична сила повинна дати відповідь на виклики часу. Вона має визначитися: це проросійська партія на території України чи самодостатня проукраїнська політична сила із своєї платформою і баченням розвитку держави? Ці питання сьогодні суттєво розколюють партію, тому найближчим часом ми побачимо гострі дискусії і дебати у середовищі "регіоналів".

Що найперше має зробити в нинішніх умовах нова влада?

- Насамперед треба пришвидшити західний вектор розвитку країни. По-друге, бути готовою до викликів, які принесе зближення з Євросоюзом та державами НАТО. Йдеться про радикальну відмову від "візантійщини", яка з'їдала нашу державу зсередини.

Як вплинуть нинішні події на свідомість жителів Криму, Сходу і Півдня?

- Перший етап протверезіння для них настав у момент драматичних подій на Майдані. Вони мали можливість побачити справжнє обличчя політиків, які репрезентували інтереси цих регіонів. Гадаю, значна частина мешканців Півдня і Сходу переосмислила своє ставлення до учасників мирних протестів на Майдані, до держави, до української нації. Агресія попередньої влади до "майданівців" та дії розкольників і окупантів створюють позитивне поле для формування новітньої української нації. Чимало громадян перестають бути "совками", починають усвідомлювати свою причетність до всього українського. Відбувається стрімка еволюція національної ідентичності. Зовнішня агресія тільки збільшує і зміцнює українську націю. Вчорашні обивателі з Півдня і Сходу стають справжніми патріотами.

Після цих подій чимало з них змінять своє ставлення до української держави, свого етнічного походження. Адже вони ніколи не думали, що Росія може здійснити військову агресію проти України. Це спонукатиме їх до переусвідомлення українсько-російських взаємин. Багато хто візьметься перечитати правдиву історію України, змінить ставлення до минулих подій та постатей.

Який урок Майдану і російської агресії для всієї української нації?

- Пройшовши через такі випробування за короткий термін часу, наша нація стане монолітнішою. Український люд позбавляється подвійної ідентичності. Боюся, що політикум ще більше відстане у розвитку від пересічних громадян. Нашій еліті буде дедалі важче відповідати запитам, які формує новий український громадянин. В умовах російської агресії розрив між суспільством і українською політичною елітою стане ще більшим. Еліти не відповідають запитам людей, а відтак викликають суспільний скепсис. Це призведе до наростання тиску суспільства на владу. Навіть після того, як нам вдасться залагодити конфлікт з Росією, українці не заспокояться. В найближчі роки нас чекає дуже болісне, проте таке потрібне становлення нової української держави. Громадяни висуватимуть нові і нові вимоги до еліт. Це дає великий шанс для швидкої трансформації України.

Як зміниться ставлення до України міжнародної спільноти?

- Нині українці відновлюють історичну справедливість. Два десятиліття тому Захід бездумно полишив Україну в орбіті інтересів Росії. Західні еліти нарешті усвідомили, що Україна мала здійснити євроінтеграцію разом з іншими державами Східної Європи. Сьогодні у нас з'явився колосальний шанс надолужити втрачене.

Зараз ви читаєте новину «Час відмовитися від позаблокового статусу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі