понеділок, 02 червня 2008 16:10

Перетягування урядом ковдри на себе призведе до нових земельних конфліктів – експерт

Політолог Олексій Кошель вважає, що прийняття Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо наповнення дохідної частини державного бюджету) відбулося в обхід конституційних вимог.

Про це він сказав у коментарі сайту ГАРТ.

"Незрозуміло, на який висновок КС він опирається", – зазначає він.

На думку експерта, особливо небезпечним є положення, згідно з яким дозволяться продаж земель сільськогосподарського призначення (під приводом Євро-2012) та передаються повноваження щодо продажу земель від органів місцевого самоврядування до центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

"Фактично, уряд перебирає в органів місцевого самоврядування повноваження щодо продажу землі та дозволяє легальний продаж земель сільськогосподарського призначення під приводом формування джерел фінансування організації і проведення ЄВРО-2012", – зауважує він. Політолог підкреслює, що під подібним популізмом уряд насправді хоче прикрити впровадження тіньових схем на ринку землі та надрокористуванні.

"Під потребами ЄВРО-2012 можна розуміти що завгодно: це будівництво і стадіонів, і доріг, і готелів, тому в умовах відсутності чітких нормативно-правових актів, які б регулювали ринок землі, чинна норма може активно використовуватися на власний розсуд чиновниками та новоспеченими землевласниками", – впевнений Кошель.

На переконання експерта, уряд фактично стає монополістом у прийняті рішень щодо виділення землі. "Особливо насторожує скасування низки пільг для сільгоспвиробників і відсутність програми компенсування чи їх підтримки загалом", – говорить він.

Кошель зауважує, що демократична більшість у ВР повинна звернутися до позиції Президента щодо даного питання і сказати своє слово на захист інтересів органів місцевого самоврядування.

"Інакше така "ласка" уряду знову приведе країну до земельних конфліктів", – вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Перетягування урядом ковдри на себе призведе до нових земельних конфліктів – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі