субота, 13 квітня 2024 14:52

"Переможе той, хто мобілізується першим": що пишуть світові ЗМІ

"Переможе той, хто мобілізується першим": що пишуть світові ЗМІ
Без західної підтрики Україна може програти війну, - попереджають у НАТО

Україна готується до тривалої війни і розширює мобілізацію. Проте нові правила призову – суперечливі й стали тестом для влади. Лондон може дати Києву новітню зброю – лазери, здатні збивати дрони і ракети. Якщо не буде допомоги, ЗСУ ризикують програти, - попереджає високий командувач НАТО. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Суперечливий український закон про мобілізацію – тест для влади і опозиції", - Time, США

Український парламент ухвалив 11 квітня закон про посилення мобілізації. Там є додаткові обмеження для чоловіків, що її уникають. Зокрема, обмеження на водіння авто, вимоги стати на військовий облік для отримання нового паспорта. Найбільш суперечливе – немає запропонованої раніше демобілізації солдатів через 36 місяців.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський підписав закони, які також знизили призовний вік з 27 до 25 років. Зміни мають оптимізувати мобілізацію, зменшити кількість людей, звільнених від служби і запобігти ухилянню від призову.

Із лютого 2022-го по листопад 2023-го майже 20 тис. чоловіків покинули Україну, щоб уникнути призову, - пише BBC. Ще 21 тис. спіймали під час втечі.

Закон розширює мобілізацію осіб, яких раніше вважали фізично непридатними, вимагає повторного медогляду осіб з певною категорією інвалідності. Критики сумніваються, що цього достатньо для покращення мобілізації.

"Закон робить так, щоб людям було важче ухилитися від реєстрації в ТЦК та служби в армії, але багато хто вважає його недостатньо жорстким. Немає певності, що він вирішить проблему", - каже голова Фонду безпекових досліджень Юлія Каздобіна.

Закон суперечливий з кількох причин. Одна пов'язана з потребою балансувати між підтримкою економіки країни та утриманням армії, а інша – це наголос на захисті молодого покоління від війни

Закон суперечливий з кількох причин, - каже викладач Оксфордського університету Марні Хаулетт. Одна пов'язана з потребою балансувати між підтримкою економіки країни і утриманням армії, а інша – це наголос на захисті молодого покоління від війни. Після років невпинної боротьби люди виснажені.

"Відсутність терміну служби демотивує новобранців. Багато чоловіків не хочуть служити, бо це квиток в один кінець", - каже Каздобіна.

Однак влада вважає, що країні потрібні війська. Положення про демобілізацію було б завідома шкідливе і неможливе до виконання, бо Україна не знає, коли закінчиться війна.

Експерти кажуть, що кроки з розширення призову свідчать, що країна готується до тривалої війни.

Закон - політичний тест для президента та лідерів опозиції щодо того, наскільки добре можуть працювати разом над тим, чого не підтримує громадськість

Професорка порівняльної і української політики Манчестерського університету Ольга Онух каже, що закон вимагала армія, але його теж розуміють як потребу усі політичні лідери та партії, попри те, що ці дії непопулярні серед населення. Закон - політичний тест для президента та лідерів опозиції щодо того, наскільки добре можуть працювати разом над тим, чого не підтримує громадськість, і багато розповість про здатність різних політичних сил керувати в умовах війни.

"Британія може дати Україні лазери проти дронів і ракет", - The Telegraph, Велика Британія

Лазер, здатний збивати ворожі дрони і ракети, буде на британських військових кораблях до 2027-го, на тлі зростаючої загрози від війн в Україні та Газі. Зброю DragonFire, вартістю $12,5 за постріл, можуть використати в Україні ще швидше, бо військові активізують розроблення нової технології.

Учені британської оборонної лабораторії DSTL працювали з експертами останніми місяцями, щоб перетворити лазерну зброю з лабораторного експерименту на майже готову до бою.

Під час поїздки до лабораторії DragonFire 11 квітня британський міністр оборони Грант Шаппс сказав, що зброя, яка може поцілити в монету на відстані 1 км, може мати величезні наслідки.

"Хочу прискорити процес, який зазвичай дуже тривалий - до 10 років, і розгорнути нову зброю на кораблях і на суші", - каже Шаппс.

Він каже, що Британія планує послати прототипи в Україну раніше, навіть якщо вони не будуть на 100% досконалі.

"Впевнений, те, що маємо, дуже особливе, і має такий рівень, який інші країни навряд чи скопіюють, бо це надсучасне", - каже він.

Зброя фокусує 37 каналів лазерних променів потужністю 1,5 кВт, розташованих у формі шестикутника, і поєднує їх із дзеркалами для злиття і посилення потужності. Це фізичне явище, відоме як конструктивна інтерференція.

Старший лазерний фізик DSTL Тім Кендалл, який допомагав створювати DragonFire, каже, що це "ідеальний лазерний промінь", який можна випустити через телескопічну лінзу.

На випробуваннях лазери знищили дрони і спричинили вибухи мінометів менш ніж за 5 сек.

Зброя невидима і безшумна, бо довжина хвилі світла становить близько одного мікрона, що не видно людським оком і близьке до інфрачервоного спектру. На випробуваннях лазери знищили дрони і спричинили вибухи мінометів менш ніж за 5 сек.

Є надія, що лазер зможе вражати дрони. Ціна пострілу – невелика, порівняно з вартістю ракет-перехоплювачів, що коштують десятки чи сотні тисяч доларів.

DragonFire стріляє зі швидкістю світла. Радіус дії засекречений. Він миттєво перетворює поверхню металу на плазму з температурою 3000 градусів Цельсія і може пропалити лист металу, фюзеляж і зброю за лічені секунди.

Шаппс вважає, що система достатньо потужна, щоб нейтралізувати балістичні ракети.

"Зараз у Європі триває конфлікт, для якого у нас є унікальна передова зброя, яку може бути корисною. Не обов'язково, щоб була ідеальна на 100%, щоб українці взяли її в руки. Наразі говоримо про 2027-ий, але подивлюся, що можемо зробити, щоб пришвидшити запуск", - каже Шаппс.

Керівник проєкту в DSTL Метт Корк каже, що DragonFire можуть передати для експериментів ряду військових у вересні, а ППО ще перевірять технологію.

"Війна на виснаження вичерпує ресурси України", - Le Figaro, Франція

Президент Зеленський і верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, генерал Крістофер Каволі, попереджають про ризик поразки України за відсутності військової допомоги Заходу.

Після минулорічного невдалого наступу українські війська відступили на оборонні позиції. Російська армія безперервно тисне, щоб знищити українські лінії оборони. Наразі без вирішального прориву. Надзвичайна смертоносність боїв, завдяки високій прозорості поля бою і точності ударів, робить будь-яку атаку важкою і дорогою щодо кількості втрат. Але цей стан справ, який сповільнює війну, з кожним днем стає дедалі менш стабільним. Через понад два роки після початку війни знову на столі гіпотези про можливу українську поразку.

"Якщо Конгрес не допоможе, Україна програє", - заявив президент Зеленський.

Не лише він хвилюється. Україна "майже повністю залежить від зовнішньої підтримки, щоб боротися. Серйозність моменту важко переоцінити - якщо не продовжимо підтримку, може програти", – попередив Каволі.

"Зараз співвідношення артилерії один до п'яти. Але скоро може стати один до десяти. Це лише питання тижнів", - каже він.

Якщо одна сторона стріляє, а інша не може відповісти, вона програє

"Не можу передбачити майбутнє, але роблю математичні розрахунки. Коли дивлюся на темпи постачань, на рівень споживання, бачу, що якщо не підтримаємо Україну, в неї скоро закінчаться артилерійські снаряди і засоби ППО. Ґрунтуючись на моєму понад 37-річному досвіді в армії США, якщо одна сторона стріляє, а інша не може відповісти, вона програє", - каже він.

"Досі українці були сильні. Бути в обороні – перевага", – каже начальник штабу французької армії, генерал П'єр Шилл.

Але є тривожні сигнали з фронту - російські ВПС відновили атаки. Через брак ракет ППО з українського боку російські винищувачі можуть бомбити їх плануючими бомбами. Водночас на країну продовжуються атаки ракет і дронів. У ніч на четвер Росія випустила понад 40 ракет і 40 БПЛА по українській енергетичній інфраструктурі.

"Головне завдання – докласти всіх зусиль для посилення нашої ППО", – сказав Зеленський, 11 липня у Литві під час підписання оборонної угоди.

Міністр оборони США Ллойд Остін пропонує Україні "атакувати тактичні та оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу", а не російську енергетичну інфраструктуру. Щоб послабити ворога, Київ кілька тижнів бив по стратегічних енергетичних об'єктах РФ. Постраждало понад десяток нафтопереробних заводів. Вашингтон вважає, що ці операції не вплинуть на війну, але загрожують світовому енергетичному ринку.

"На жаль, проблема не лише в зброї. Нам бракує людей. Ворог у сім-десять разів чисельніший за нас", - стурбований український генерал Юрій Содоль, який командує українськими військами на сході країни.

"Переможе той, хто мобілізується першим", — вважає французьке військове джерело. Але обидві сторони не бажають йти на непопулярні кроки. В Україні суспільство демонструє ознаки втоми від війни, яка здається безнадійною, навіть якщо на карту поставлено виживання. У Росії кремлівський режим волів би уникнути непопулярного рішення, що може спричинити внутрішню опозицію.

Зараз ви читаєте новину «"Переможе той, хто мобілізується першим": що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі