пʼятниця, 28 червня 2013 15:30

ПАРЄ виключила з резолюції згадку про Тимошенко і Луценка

ПАРЄ виключила з резолюції згадку про Тимошенко і Луценка
Фото: tsn.ua

ПАРЄ виключила з резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності згадки будь-якої конкретної країни, таким чином прибравши з тексту резолюції Україну і справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра Юрія Луценка.

За поправки, запропоновані комітетом з політичних питань і демократії, проголосувало у п'ятницю в Страсбурзі в ході літньої сесії ПАРЄ 79 депутатів з 86. Резолюція ж була підтримана одноголосно.

Раніше проектом резолюції, який підготував депутат від Нідерландів Пітер Омтзігт (Pieter Omtzigt), пропонувалося встановити, що в справах Тимошенко і Луценка були порушені принципи поділу кримінальної та політичної відповідальності, і закликати українську владу забезпечити ефективну незалежність судової влади.

Зокрема, повністю виключений наступний абзац: "Що стосується України, то кримінальні справи, порушені проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка привели до різкої критики з боку міжнародного співтовариства. Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів. Асамблея вважає, що в обох випадках були порушені принципи розділення політичної та кримінальної відповідальності".

У ході минулого обговорення було висловлено пропозицію, що резолюція повинна носити загальний характер без згадки конкретних країн і імен, а конкретно взятим країнам повинні бути присвячені окремі доповіді.

Таким чином, проголосована резолюція спрямована на те, щоб гарантувати політикам захист від кримінального переслідування за політичні рішення.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ виключила з резолюції згадку про Тимошенко і Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі