пʼятниця, 21 червня 2013 12:12

Нова Конституція пропонує відсторонити ВР від процесу ухвалення рішень всеукраїнського референдуму

Нова Конституція пропонує відсторонити ВР від процесу ухвалення рішень всеукраїнського референдуму
Фото: vybor.ua

Новим проектом Конституції пропонується виключити роль Верховної Ради з процесу ухвалення рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі. Таким чином, новий проект Конституції, який розглядатиметься на Конституційній асамблеї, узгоджують зі скандальним законом про референдум.

"Передбачити, що рішення,прийняте на референдумі є обов'язковим і не потребує затвердження іншим органом влади чи посадовою особою", - сказано в документі, текст якого наводить "Комерсант", пише "Українська правда".

Пропонується ввести строковий мораторій на перегляд рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі.

"Доцільно встановити заборону щодо перегляду таких рішень, яку можливо скасувати шляхом проведення повторного референдуму", - сказано в пропозиціях.

Пропонується зробити обов'язковим для затвердження на референдумі питань зміни території чи входження України до міждержавного об'єднання із делегуванням суверенних прав.

Також пропонується передбачити можливість проведення референдуму з питань скасування закону прийнятого Верховною Радою. Водночас пропонується визначити перелік сфер регулювання законом, щодо яких не допускається проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Питання референдуму стало каменем спотикання в самій Конституційні асамблеї. Всупереч вимогам кількох членів КА керівництво органу відмовилося розглянути питання про відповідність закону Конституції, в результаті незадоволені виступили за припинення роботи асамблеї.

"Ця проблема не вичерпана. Нам обіцяли, що на засіданні буде піднято питання про референдум, але вчора надіслали порядок денний, і там такого пункту не було. Тому нам доведеться вносити це питання з голосу", - наголосив член КА, глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Ми хочемо звернути увагу президента і всього суспільства на те, що закон про референдум не відповідає Конституції та європейським стандартам. Ми хочемо вимагати від президента і Верховної Ради або прийняти закон у новій редакції, або внести до нього зміни", - заявив він.

Як відомо, раніше Венеціанська комісія розкритикувала положення закону про референдум.

Зараз ви читаєте новину «Нова Конституція пропонує відсторонити ВР від процесу ухвалення рішень всеукраїнського референдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі