четвер, 02 лютого 2023 15:12

Відпустка за кордоном і дружина з паспортом РФ: журналісти розповіли про головного прокурора Києва

Відпустка за кордоном і дружина з паспортом РФ: журналісти розповіли про головного прокурора Києва
У дружини керівника Київської міської прокуратури Олега Кіпера – російський паспорт, з'ясували журналісти. Фото: radiosvoboda.org

Керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер на новорічно-різдвяні свята їздив у відпустку за кордон – де загалом провів 10 днів.

42-річний прокурор виїхав з України 29 грудня через кордон з Польщею і повернувся 8 січня. Про це повідомило "Радіо Свобода".

Журналістам прокурор сказав, що виїжджав за кордон за "сімейними обставинами". Країну, де відпочивав, називати відмовився.

Пояснив це міркуваннями безпеки, оскільки "його дружина влітку змінила російське громадянство на українське".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйон доларів, шуба і поїздка з коханцем у Лондон: у керівниці податкової під час обшуку знайшли список бажань

Водночас "Схеми" встановили, що на момент публікації органи Російської Федерації обліковують як дійсний російський паспорт дружини головного прокурора Києва.

Журналісти тричі намагалися уточнити, в якій саме країні Кіпер провів відпустку у новорічний період.

Але прокурор відмовився відповідати, лише зазначивши, що "відпустка не була святковою чи новорічною".

Журналісти виявили, що російський паспорт його дружини Ірини Кіпер і досі не анульований.

Дійсність документа перевірили за допомогою сервісу МВС РФ. Паспорт серед недійсних не значиться.

Також, використовуючи дані паспорту, на сайті Федеральної податкової служби РФ "Схеми" знайшли її індивідуальний номер платника податків.

На уточнення журналістів, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України".

"Cеред завдань ДМС немає пункту, що стосується допомоги по виходу з громадянства іншої країни", – зазначають "Схеми".

Кіпер повідомив, що під час повномасштабної російської агресії за кордон у приватних цілях виїжджав двічі. Окрім новорічної відпустки, їздив до Відня у серпні 2022-го. За його словами, поїздка була з метою лікування. Надав квитанцію про оплату медичних послуг у одній в віденських приватних клінік на €1,5 тис.

Минулого місяця з посади заступника генпрокурора звільнили Олексія Симоненка. Перед цим ЗМІ повідомили, що він поїхав на 10 днів святкувати Новий рік з сім'єю в Іспанію, використавши машину бізнесмена.

23 січня президент Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони щодо заборони на виїзд чиновників за кордон в умовах воєнного стану.

Згодом Кабінет міністрів заборонив виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

Зараз ви читаєте новину «Відпустка за кордоном і дружина з паспортом РФ: журналісти розповіли про головного прокурора Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі