неділя, 27 липня 2014 22:05

Знову отримаємо в парламенті "грошові мішки" - політолог

Знову отримаємо в парламенті "грошові мішки" - політолог
Віктор Таран Фото: novostimira.com.ua

Парламентарі планують провести дострокові вибори за старою системою – за закритими списками та підвищити прохідний бар'єр. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

"Сьогодні у парламенті багато гравців. Вони об'єдналися навколо того, щоб провести дострокові парламентські вибори за старою системою, в основі якої закриті списки. Більше того, зараз існує кулуарна домовленість – це підвищити прохідний бар'єр для того, щоб нові політичні сили такі, як "Воля", "Демальянс" чи "Громадянська позиція" не змогли потрапити до Ради", - розповів експерт.

Він назвав ініціатором домовленостей партію УДАР.

"Цей механізм запустив Порошенко. Далі – група Льовочкіна, який запускає свій проект – "Партія розвитку України". Вони контролюють різні депутатські групи у парламенті та, за розслідуваннями журналістів, впливають на УДАР. Льовочкін себе захищає, щоб повернутися у парламент. Грає кулуарно. Також підвищити прохідний бар'єр вигідно частині фракції "Батьківщина". Одна частина сподівається повернутися у парламент по спискам партії Порошенка, а друга хоче повернутися у велику політику з Тимошенко. Не варто забувати і про Коломойського, який так само хоче мати свою фракцію", - розповів Таран.

Він зауважив, що відбувається консолідація еліт: "Найстрашніше, що ця консолідація збирається навколо старої системи виборів. Через це ми не отримаємо якісно нової Верховної Ради. Матимемо те саме, навіть гірше. Також в країні немає грошей, незрозуміло звідки братимуть більше мільярда гривень на перевибори".

Таран не сумнівається, що дострокові парламентські вибори відбудуться осінню: "Голосів під нову коаліцію немає. Треба 226. У Партії регіонів немає такої кількості, у комуністів своєї фракції. А на частину мажоритарників впливає Порошенко, Льовочкін чи Коломойський. Будуть брудні вибори. Знову діятиме адмінресурс, будуть скуповуватися голоси. Депутати займатимуться популізмом. Обіцятимуть, що повернуть Крим за два тижні. Знову отримаємо у парламенті "грошові мішки".

Політолог підкреслив, що представник Порошенка в парламенті Руслан Князевич вніс законопроект, який передбачає вибори до парламенту за закритими списками.

"Суспільство дійсно вимагало переобрати парламент. Але просили перевибори не тільки за формою, але й за змістом", - додав він.

Нагадаємо, на початку липня на засіданні депутатських фракцій і груп президент Петро Порошенко озвучив дату дострокових парламентських виборів — 26 жовтня. Також підтримав вимогу громадськості провести вибори за пропорційною системою з відкритими списками.


Зараз ви читаєте новину «Знову отримаємо в парламенті "грошові мішки" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі