пʼятниця, 24 травня 2013 15:57

Оподаткування грошових переказів із-за кордону спричинить ще більшу тінізацію економіки — експерт

Оподаткування грошових переказів із-за кордону спричинить ще більшу тінізацію економіки — експерт
Олег Соскін Фото: lenta-ua.net

Оподаткування грошових переказів із-за кордону спричинить ще більшу тінізацію української економіки. Люди перевозитимуть кошти готівкою. Тому бажаного ефекту від нововведення не буде. Так економічний експерт Олег Соскін прокоментував ініціативу Міністерства доходів і зборів розглядати грошові перекази із-закордону отримані українцями на поточні або карткові рахунки, як іноземні доходи. Отже оподатковувати за ставкою 15-20 %.

"Вони раніше ввели обмеження на обмін валюти. Для цього треба паспорт давати, ще якісь документи, не можна понад якусь суму поміняти. До чого це призвело? Величезна маса вільноконвертованої валюти пішла у тінь. Вона замінила гривню у розрахунках. Тепер обмін здійснюють на пряму у доларах та євро. Оце результат того, що вони досягли. На папері у них класно все, бо, начебто, народ вже не купує долар. А вони не купують, бо нема сенсу купувати", - каже Соскін.

Економітс розповідає, що українська влада зараз посилено друкує гривню.

"За квітень збільшили готівкову масу на 4,5%. Оце результат їхньої діяльності. Наступна новація — хочуть обкласти податком сільське господарство. Воно піде в тінь. Що б вони не робили, закінчується тим, що все переходить у тіньову економіку. Що станеться як тільки вони введуть податок на грошові перекази? Будуть привозити гроші готівкою і передавати. Це невеликі суми і їх можна перевозити", - наголошує він.

Соскін впевнений, "щоб вони не робили, все одно капітал не переможуть".

"Навіть Сталін і Лєнін не змогли перемогти гроші. Коли більшовики зламали російську імперію, відмінили гроші і перейшли до моделі військового комунізму. Забирали у всіх що тільки бачила. Це спричинило масові повстання. Зрозумівши, що втрачає владу, Ленін ввів модель нової економічної політик, по суті модель народного комунізму. Зразу економіка почала працювати. І працювала поки Сталін вирішив ввести державний військовий соціалізм. Це ж завершилась тим, що довелося розстрілювати десятки мільйонів людей і крахом системи. У нас буде те саме. Тільки-от не можна порівняти якогось безграмотного, схожого на снігову людину Клименка з такими монстрами як Ленін і Сталін", - вважає він.

Економіст називає чинну українську владою "безграмотними невігласами, яким потрібні гроші".

"Сьогодні порожній казначейський рахунок. Щомісяця вони позичають від півтора до двох мільярда доларів всередині через ОВДП і ззовні. Третій інструмент — почали друкувати гривню", - розповідає він.

На думку Соскіна, це повний крах економіки України. "Треба оголошувати суверенний дефолт. Тому в них сьогодні виникають такі фантасмагоричні, маячні ідеї, щоб то ще податком обкласти? А давай це обкладемо. Замість того, щоб людям дати можливість заробляти гроші, вони хочуть зідрати останню шкуру. В результаті гроші сховаються. Капітал вони не ошукають. Закінчиться все масовим насильством та бунтом. З нового податку вони нічого не будуть мати. Навпаки припиниться грошовий обіг у світлову спектрі".

Зараз ви читаєте новину «Оподаткування грошових переказів із-за кордону спричинить ще більшу тінізацію економіки — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі