вівторок, 28 січня 2020 11:04

НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ

НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ
Відкритість української влади – це найкращий інструмент для боротьби з російськими фейками, кажуть у НСЖУ

Запропонований Міністерством культури, молоді та спорту законопроєкт "Про протидію дезінформації" спрямовано на встановлення контролю влади над українськими медіа. Про це заявили у Національній спілці журналістів України.

Відповідну заяву поширив голова спілки Сергій Томіленко, пише "Радіо Свобода"

"Пропонуємо уряду припинити обговорення і просування настільки конфліктного законопроєкту, який піддається критиці як українськими журналістами, національними медійними організаціями, так і міжнародною спільнотою.

Закликаємо журналістські та інші громадські організації не брати участі в доопрацюванні шкідливого для медіа документа", – ідеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроєкт про дезінформацію протягує в Україну "русский мир" - В'ятрович

НСЖУ навела кілька аргументів щодо відкликання законопроєкту.

Зокрема, законопроєкт пропонує розділити працівників засобів інформації "на два сорти – так званих "професійних журналістів" і просто журналістів" та "скасовує право бути акредитованими в органах влади та інші закріплені в законодавстві права журналістів для тих, хто не увійде до провладної АПЖУ (Асоціації професійних журналістів)".

"Відкритість української влади і політиків – це найкращий інструмент для боротьби з фейками. Влада має розповідати, що і навіщо вона робить, з якою метою. Тоді зміцниться довіра як журналістів, так і суспільства до влади, а вплив російських фейків нівелюється", - заявили у спілці.

Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроєкту "про дезінформацію", пропонує його обговорити. У проєкті, зокрема, пропонують визначення "дезінформації", "національного інформаційного простору", розмежовують поняття "журналіст" і "професійний журналіст".

Зараз ви читаєте новину «НСЖУ розкритикувала урядовий законопроєкт про ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі