четвер, 05 червня 2014 19:57

Новообраний мер Віталій Кличко працюватиме в кабінеті Анатолія Голубченка

Новообраний мер Віталій Кличко працюватиме в кабінеті Анатолія Голубченка
Фото: lenta-ua.net

Сьогодні в обід Віталій Кличко офіційно став мером Києва. Також визнали повноваження депутатів Київради нового скликання. Пряму трансляцію дійства показували на вулиці перед входом до будівлі на Хрещатику, 36.

В холі на першому поверсі виставили стіл для реєстрації депутатів. Чисто. За порядком слідкують три охоронці в ділових костюмах і навушниках та організація афганців та майданівців у камуфляжах. Сходи на другий поверх встелені червоним килимом. У колонній залі КМДА, де проходить урочиста частина, зроблений ремонт, стіни пофарбовані в жовтий колір. Німб архангела Михайла на білих колонах виведено позолотою. Паркет почищений, місцями протертий. Дірки заслані килимом. По обидва боки від сцени — столи для новообраних депутатів.

"Между теми людьми, которые зашли в это здание такое количество противоречий, желание решить вопросы мигом. Дай бог, чтоб этот ковер в колонной зале пролежал тут хоть полтора года", - іронізує переобраний депутат-мажоритарник Олександр Пабат. За 5 місяців, коли не проводились засідання, він трохи відростив волосся. Запевняє, що контролюватиме, щоб засідання проводили прозоро, у залі була система відеонагляду, земельні рішення з кадастровим номером супроводжувало фото ділянки. Це, на його переконання, унеможливить земельні й майнові махінації. Хоча сам у минулій каденції Київради голосував в унісон із більшістю, яку звинувачували в земельному дерибані.

"Ударівець" Андрій Странніков переконаний, що мерської більшості не буде, бо за винесені питання голосуватимуть "усі нормальні здорові сили". Йому пророкують посаду секретаря Київради. "Я не можу вам ні підтвердити, ні спростувати цю чутку, бо зараз ідуть консультації з цього приводу. Київрада точно не буде корумпованою, закритою і підкилимною. Інакше "УДАР" втратить довіру людей", - говорить Странніков.

Свого секретаря Київради хоче й "Свобода", в якої в новому скликанні шість депутатів. Цю позицію озвучив Юрій Левченко. Проте конкретну кандидатуру не назвав. Пообіцяв, що в опозицію до Кличка не підуть. Просто не голосуватимуть за спірні питання, якщо такі будуть. "Секретар має бути не від "УДАРу", щоб був перехресний контроль. Інакше, це буде просто узурпація влади. Якщо "УДАР" пропонуватиме такі рішення, які відповідають нашій програмі, ми їх підтримаємо. Якщо ні — голосуватимемо проти", - каже Юрій Левченко.

У супроводі своїх депутатів заходить колишній мер Києва Олександр Омельченко у світло-бежевому діловому костюмі. Каже, що Кличко до нього за порадою ще не звертався, бо не встиг. Але він готовий поділитись своїм досвідом. "І робитиму це", - наголосив Омельченко.

Кулуарами ходить ресторатор Сергій Гусовський, який пройшов за списком партії "Самопоміч" львівського мера Андрія Садового. Він у своїх звичних окулярах у товстій чорній оправі. "Не обов'язково депутатом Київради має бути киянин у якомусь коліні. Головне — не штампи в паспорті, а те, що в людини в голові й у серці. Кожен українець може стати киянином. Київ — це відкрите місто. У нашої партії є багато завдань — зробити максимально прозорим бюджет Києва. Щоб люди бачили, на що витрачаються їхні гроші. Створити Генплан міста, - перераховує Гусовський. - В Київраді нарешті з'явилося "свіже повітря". Ми не дозволимо закрити двері, за якими вирішувалися шкурні питання".

Оголошують, що депутати мають зайняти свої місця, бо скоро початок.

Згодом із восьмихвилинним запізненням заходить Віталій Кличко. Депутати йому аплодують. Сідає скраю в першому ряду поруч із однопартійкою Ганною Старостенко, яка керує Благодійною організацією "Фонд братів Кличків".

Голова Київської територіальної виборчої комісії Михайло Терещенко заявляє, що зареєструвалось 109 із 120 депутатів. У залі присутній Генпрокурор Олег Махніцький та головна конкурентка Кличка - Леся Оробець. Потім оголошує про визнання повноважень мера Києва Віталія Кличка. Спортсмен піднімається на сцену. Йому всі аплодують. Терещенко вручає новому мерові посвідчення, яке він із посмішкою демонструє присутнім.

"Перед промовою хотів би згадати тих, хто загинув на Майдані. І вшанувати пам'ять про них хвилиною мовчання", - каже вже з серйозним виразом обличчя. Всі встають. Потім Кличко дякує всім виборцям. Обіцяє новий спосіб керівництва Києвом: впровадження електронного уряду, прозорий бюджет, інтерактивне спілкування з киянами та регулярний звіт перед громадою. Крім того, продовжити будівництво мостів і доріг, які починала попередня влада. Потім зачитує промову. Нардеп Ірина Геращенко вручає йому букет соняхів.

Після цього голова міськвиборчкому роздає депутатські посвідчення. Кожному депутату Кличко тисне руку.

Після нагородження мер виходить до людей, повторює свою промову і особисто вітається з киянами. Повертається до преси і повідомляє, що президент Петро Порошенко призначить його головою КМДА.

"Президент, повинен призначити мера Києва головою КМДА, щоб мати вплив: ремонтувати дороги, ліфти, щоб був наповнений бюджет, щоб була сильна виконавча вертикаль", - зазначив він. Зауважив, що будівлю Київради майданівці повністю звільнили. Оголошує, що на першому ж засіданні перейменує вулицю Інституцьку в героїв Небесної сотні.

Новому мерові вручають ключі від його кабінету на другому поверсі в лівому крилі будівлі. Раніше там сидів перший заступник міського голови Анатолій Голубченко. Згодом Кличко перебереться в кабінет колишнього очільника КМДА Олександра Попова, коли там закінчать ремонт.

Першим розпорядженням нового мера стало призначення наступної сесії Київради на завтра, на 11.00.

Зараз ви читаєте новину «Новообраний мер Віталій Кличко працюватиме в кабінеті Анатолія Голубченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі