четвер, 02 червня 2011 22:50

Новим президентом Латвії став банкір

Новим президентом Латвії став банкір

У четвер Латвія отримала нового президента. Ним став екс-банкір Андріс Берзіньш, чию кандидатуру висунула фракція "Союз зелених і селян". Багато коментаторів побоюються, що перемога колишнього банкіра над нинішнім президентом, Валдісом Залтерсом, - колишнім хірургом - посилить вплив олігархів в політичному житті Латвії.

Берзіньш був обраний таємним голосуванням депутатів сейму з другої спроби, обійшовши Затлерса. Для перемоги необхідно було набрати щонайменше 51 з 100 депутатських голосів. У першому турі за Берзіньш проголосували 50 латвійських парламентаріїв, а в другому - вже 53, чого і виявилося достатньо.

Напередодні президентських виборів вибухнув корупційний скандал, в якому були замішані представники "Союзу зелених і селян" і партії "За кращу Латвію". Затлерс звинуватив сейм у продажності та ініціював його розпуск.

У четвер, коли депутати обирали президента, біля сейма проходив мітинг на підтримку Затлерса.

Нового президента люди, які зібралися на площі перед парламентом Латвії, зустріли вигуками "Олігархам - ні!" і улюлюканням. Втім, свого часу скандал супроводжував і обрання самого Затлерса, якого звинувачували в тому, що він отримував за свою роботу лікарем гроші в конвертах.

На прес-конференції Берзіньш пообіцяв не піддаватися впливу олігархів. Він також заявив про те, що готовий допустити входження в уряд "Центру згоди", що виражає інтереси російськомовного населення Латвії.

Берзіньш приступить до своїх обов'язків президентським 8 липня.

Зараз ви читаєте новину «Новим президентом Латвії став банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі