пʼятниця, 12 лютого 2021 17:48

Нереформовані суди й правоохоронна система гальмують нас на шляху до ЄС: експерти про поїздку Шмигаля до Брюсселя

Нереформовані суди й правоохоронна система гальмують нас на шляху до ЄС: експерти про поїздку Шмигаля до Брюсселя
Які результати поїздки Шмигаля до Брюсселю. Фото: УНІАН

Є позитивний сигнал від Євросоюзу Україні у всіх питаннях, які обговорили на зустрічі Рада асоціації Україна - ЄС у Брюсселі 11 лютого. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Леонід Літра.

Одним із ключових питань зустрічі називає постачання Україні вакцин від Covid-19.

"Є чітке розуміння, що Євросоюз допомагатиме Україні в доступі до більших обсягів вакцин, - говорить Леонід Літра. - Також виділять 40 мільйонів євро, щоб ми могли запустити програму вакцинації масштабно й ефективно", - пояснив.

На саміті не уклали очікуваної угоди про спільний авіаційний простір.

"Немає розходжень у позиції ЄС й України. Є технічна і юридична проблеми, - наголошує міжнародник. - Тому що переговори вели й текст угоди узгодили давно. Деякі положення треба прибрати чи переписати, щоб відповідали сьогоднішнім реаліям. Очікую, що вдосконалену угоду підпишуть ще цього року".

Особливим інтересом зустрічі називав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оновлення додатків до Угоди про асоціацію - у частині торгівлі, цифровізації економіки, зеленого курсу, укладення промислового безвізу, інтеграції в енергетичний ринок ЄС і взаємодії у галузі транспорту. На це йому відповіли, що спочатку треба дати оцінку імплементації цього документа, щоб побачити внесок уряду України у процес і зрозуміти, які нові напрями для співпраці пропонує Київ.

"Перегляд Угоди про асоціацію України з ЄС викликав суперечності. Євросоюз допустив можливість обговорення, віддали Україні кермо та очікують пропозицій. Але також наголошують, що маємо ще багато виконати в рамках поточної угоди, - каже Леонід Літра. - Україна потребує перегляду угоди. За 5 років її дії Євросоюз став головним економічним і політичним партнером для нас. Половину положень угоди вже імплементували і треба розуміти, куди рухатимемося, коли все втілимо до кінця. А в ЄС стримана позиція, наскільки це вдалося, зважаючи на проблеми верховенства права, корупції, впливу олігархів на політику й економіку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібні проривні ідеї. Вступити в Євросоюз фронтальним способом навряд чи вдасться - Іноземцев

Україна стає все більш аграрною державою, виробляє все менше промислових товарів. Відтак найбільше прагне збільшити квоти на експорт у Європу сільськогосподарської продукції, говорить економіст Борис Кушнірук:

"Експортуємо багато сировини. А Євросоюз захищає інтереси своїх фермерів і встановили в Угоді обмеження стосовно імпорту первинної аграрної продукції, наприклад зернових, олійних, курятини. Україна хоче суттєвого збільшення цих квот. Це перше побажання стосовно перегляду угоди".

Економіст додає, що Україна не готова до промислового безвізу.

"Аби готову продукцію постачати на європейський ринок, кожне виробництво має пройти сертифікацію. Україна хоче, щоб цих численних перевірок не було, - каже Борис Кушнірук. - Але для цього потрібно змінювати нормативну й регуляторну бази внутрішнього законодавства відповідно до норм ЄС. І ми неспроможні. Лише для харчової промисловості наші підприємства намагаються відповідати цим стандартам на всіх етапах виробництва: починаючи від вирощування і закінчуючи зберіганням, доставкою, переробкою продукції. Це робилося ще з 2000-х. Тому промисловий безвіз впроваджуватиметься поступово, наскільки самі зможемо впроваджувати необхідні внутрішні стандарти".

Мали обговорювати також приєднання України до енергосистеми Євросоюзу.

"Згідно з Угодою, це маємо зробити 2023-го, але проблема у вимозі – один рік енергосистема країни має попрацювати в автономному режимі й продемонструвати, що вона збалансована. Та наш рівень розбалансованості ще високий. Це пов'язано з некомпетентністю і корупцією можновладців, підігрування олігархам. Наприклад, Коломойський отримав можливість розграбування Центроенерго, Енергоатом. Цим спровокуємо дисбаланси на європейському енергоринку".

Основною проблемою економіст називає спроможність України до змін угоди: "Це не тільки врегулювання законодавства і технічні процеси відповідно до стандартів ЄС. Це і реформи судової системи, правоохоронної. Якщо ці питання заблоковані, то угоду не виконуємо. Як можна з нами торгувати, якщо наша судова система здатна ухвалити рішення і за ним можуть відібрати власність у будь-кого".

Європейська комісія готова розширити програму технічної допомоги Україні на €800 тис.

Зараз ви читаєте новину «Нереформовані суди й правоохоронна система гальмують нас на шляху до ЄС: експерти про поїздку Шмигаля до Брюсселя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі