субота, 13 жовтня 2012 09:14

"Наступні кілька років покажуть, наскільки усталені грузинська демократія та реформи"

"Наступні кілька років покажуть, наскільки усталені грузинська демократія та реформи"
Віталій Портніков наголошує, що Бідзіна Іванішвілі - популіст Фото: news-ua.com

Треба усвідомити, що саме Україна підтримує в грузинських змінах: конфронтацію з Росією, правоохоронні реформи, зміни в економіці, що покінчили з корупцією? Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив публіцист Віталій Портніков.

"Ті, хто шкодують за помаранчевою революцією і вважають трояндову доказом того, що кольорові революції можуть бути успішні, сприймають поразку Саакашвілі мало не як трагедію. Але зараз ми якраз і побачимо, чи була вона успішна. Наступні кілька років покажуть, наскільки усталені грузинська демократія та реформи. Якщо вони були пов'язані з однією людиною, то не варті щербатого шеляга. Якщо ж триватимуть, а на наступних виборах виграє інша партія, то це означатиме, що трояндова революція перемогла. І що реформи незворотні", - наголосив він.

1 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори. Опозиційна "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі набрала майже 55 відсотків голосів. За "Єдиний національний рух" президента Михаїла Саакашвілі проголосували 40 відсотків виборців. Жодна з інших партій не подолала 5-процентний бар'єр.

"Саакашвілі звільнив бізнес, створив легкі умови для його реєстрації. Подолав корупцію в державних установах та правоохоронних органах, скоротив чиновництво. Але виявилося, що для більшості це не мало вирішального значення. Адже Грузія – країна з повальним безробіттям. Іванішвілі потрібно буде розвивати соціальну функцію держави", - підкреслив Портніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки

Експерт зауважив, що Іванішвілі - популіст.

"Але таким самим популістом на момент приходу до влади був і Саакашвілі. Він навіть не згадував про реформи. Просто економічна ситуація в країні не дозволила Саакашвілі реалізувати той початковий популізм. На це не було грошей. В Іванішвілі вони є", - наголосив він.

Думки інших експертів щодо того, як змінюватиметься Грузія після перемоги опозиції на парламентських виборах, читайте у журналі "Країна" № 39 (142) за 11 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Наступні кілька років покажуть, наскільки усталені грузинська демократія та реформи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі