понеділок, 19 травня 2014 14:32

Нардеп: Мер-іноземець - це небезпечно, особливо коли він має паспорт країни-агресора

Нардеп: Мер-іноземець - це небезпечно, особливо коли він має паспорт країни-агресора
Фото: odessa.ua

Якщо інформація про російське громадянство кандидата в мери Одеси Геннадія Труханова підтвердиться, то він не має права балотуватися.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат України від УДАРу Володимир Куренной.

"Така людина не може балотуватися на будь-яку посаду в Україні. Я так розумію, він, коли реєструвався кандидатом на посаду міського голови, приховав цей факт і дав недостовірні дані про себе", - зауважив народний обранець.

На думку Куренного, у цьому випадку міська територіальна виборча комісія повинна зняти кандидата з виборчих перегонів. По друге, суд та президент мають розглянути питання подальшого громадянства такої особи.

Парламентар зауважив, що питання слід адресувати і Центриборчкому, адже Труханов свого часу обирався до Верховної Ради.

"ЦВК має розглянути це питання терміново. Особливо, якщо міська територіальна виборча комісія буде недієздатною і не зможе прийняти відповідне рішення. А в мене є підозра, що міська ТВК не буде приймати рішення відповідно до українського законодавства", - пояснив нардеп.

За словами Куренного, факт подання недостовірних даних має перевірити Генпрокуратура.

"Покарання за два паспорти не може бути. Покарання може бути за фальсифікацю, підробку документів, внесення завідомо недостовірної інформації", - зауважив парламентар.

Нардеп нагадав, що українське законодавство не передбачає подвійного громадянства. "А це означає, що в принципі є підстави позбавити цю людину  громадянства України", - зазначив Куренной.

В цій ситуації "ударівець" пропонує перевірити у Верховній Раді всіх нардепів на предмет громадянства тих чи інших країн. "Процедура технічно буде дещо громіздкою, але не фантастична. Потрібно робити запити по всіх народних депутатах. Більшість країн відповідає, не приховує ці факти. Ми хоча б будемо знати, що такі нардепи порушують українське законодавство. Є судові органи, які можуть прийняти рішення, або президент України, який може позбавити громадянства України", - сказав народний обранець.

"Тим більше, мова йде про другий паспорт країни, яка є агресором", - сказав нардеп.

Куренной зазначив, що кандидат в мери Труханов має великі шанси на перемогу.

"Він йде другим, з невеликим відривом відстає від Гурвіца (Едуард Гурвіц - кандидат в мери Одеси, нардеп - ред.). Може бути дуже небезпечна ситуація, коли в Одесі мером стане людина, громадянин Російської Федерації. Я навіть не уявляю, що повноцінна країна може допустити таку ситуацію. Це, до речі, тест на зрілість української державної системи. Чи зможе вона себе захистити", - резюмував парламентар.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп: Мер-іноземець - це небезпечно, особливо коли він має паспорт країни-агресора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі